Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark Johansson förblir silver-Emma

/

Emma Johansson tog VM-silver i Florens.

Annons

Ensam i ett stenhårt linjelopp jagade hon sitt första VM-guld - och chansen att en gång för alla skaka av sig sitt fem år gamla smeknamn.

Emma Johansson kom så nära det går utan att nå sitt mål.

Jag är faktiskt glad över att vara silver-Emma i dag, säger hon efter andraplatsen i cykel-VM.

Till slut var de bara fem. Efter tretton mil, tre och en halv timmes körning och med en mil kvar till mål. Evelyn Stevens, Anna van der Breggen, Rosella Ratto, Marianne Vos.

Och Emma Johansson.

Den slutliga attacken var oundviklig.

Den kom på sista varvet. I den brantaste backen.

Marianne Vos.

Bara Johansson och Ratto hade kraft att svara, men den regerande världsmästaren från Holland var för stark.

Jag visste att Marianne kommer köra stenhårt i sista backen. Jag gjorde allt för att försöka gå med, och det gick nästan, säger Emma Johansson till TT efter prisutdelningen i Florens.

Svenskan slog däremot italienskan i spurten och tog sitt första VM-silver i karriären.

Det var en VM-tävling i två akter. Först rak och platt körning i nästan sex mil, där de få utbrytningsförsöken som gjordes snabbt stoppades av klungan.

Sedan fem varv runt och genom Florens på en sträcka med två stigningar, en lång och en brant. Sammanlagt lite mer än åtta mil.

Det var här det skulle avgöras.

Fältet drogs ut och sprack, med Emma Johansson kvar som ensam svenska i tätklungan. En klunga som ständigt minskade tills de var fem kvar.

Som tur var så vart ju gruppen lite mindre, vilket var positivt. Men Marianne hade ju fortfarande sin starkaste hjälpryttare kvar (Anna van der Breggen). Det gjorde att Marianne egentligen kunde få den sista attacken serverad på ett guldfat från sina holländska lagkamrater. Det är bara att gratulera, de har kört superstarkt, säger Emma Johansson.

Precis som den svenska stjärnan hade förutspått blev det tack vare den tuffa banan en tävling för de riktiga starka och uthålliga cyklisterna. En tävling värdig världseliten. En värdig världsmästare - och en lika värdig silvermedaljör.

Det var ju stenhårt kört redan första backen upp. Tyvärr så förlorade jag ju alla (lagkamrater) redan på första varvet. Men jag önskade ju också att det skulle bli så pass hårt att bara de starkaste överlever, och det blev det ju i dag. Det är ju därför jag vinner medalj i dag.

Utan hjälpryttare genomförde Emma Johansson ett taktiskt mycket skickligt lopp i Toscana.

Jag är smart jag, säger hon och ler. Jag har nog jobbat lika hårt med huvudet som jag har jobbat med benen i dag. Jag har kört riktigt bra.

Epitetet "silver" framför sitt namn har Emma Johansson levt med sedan OS i Peking 2008, då hon kämpade sig till silvermedaljen i linjeloppet. I varje VM därefter har hon gått för guld.

Men nu lär hon nog få leva med sitt smeknamn ett tag till.

Det går bra. Jag får stå ut med det ett år till.

Mer läsning

Annons