Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark insats av Nordström i Tour de ski när norskorna dominerade igen

Maria Nordström var starkaste svenska för dagen i Tour de ski.
I damernas 10 kilometer masstart i fristil blev hon femma efter att ha hängt på i rygg på den norska topptrion.
Vann gjorde Ingvild Flugstad Östberg.

Efter onsdagens inställda tävlingar på grund av kaosartat väder kom damerna till start under torsdagen för masstart i 10 kilometer fristil på en bana som inte bjöd på några större utmaningar och draglok utan det var ett samlat fält från hela vägen från start.

När det på det tredje varvet var dags att dela ut bonussekunder var det Jessica Diggins i topp tätt följd av Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg innan de skulle ge sig upp för backen där sekunderna delades ut. Då kom finskan Krista Pärmäkoski med rejäl fart och tog flest bonussekunder. Anna Haag och Maria Nordström fick fem respektive tre bonussekunder vardera.

Och Maria Nordström visade upp fin form för dagen och var efter 7,8 kilometers åkning uppe på en fjärdeplats i fältet, 1,8 sekunder bakom ledaren Flugstad Östberg och hack i häl på Weng och Maiken Caspersen Falla.

In i den sista stigning var Maria Nordström trea i en stor klunga, men hon blev frånåkt av norskorna över krönet och blev på upploppet även passerad av Nathalie von Siebenthal för en femteplats.

– Jag kände mig väldigt pigg och så. På slutet började jag inse att det nog inte var så många fler som skulle komma upp. Jag fegade lite i sista kurvan och det får man ta med sig, men jag är jättenöjd. Det var stumma ben och man vill inte ramla, men det var ett jättebra lopp, säger Nordström i SVT:s sändning.

– Hon letar sig upp genom fältet och tar position på smarta platser. Hon är med och sätter prägel på loppet och visar framfötterna, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

Emma Wikén var tvåa av de svenska åkarna när hon gick i mål som tia, 0,4 sekunder före Anna Haag på tolfteplatsen. Linn Sömskar slutade på plats 13, 0,6 sekunder bakom Haag.

– De gånger jag var lite längre fram, som femma-sexa, var det skönare att åka. Man släpper in varandra på annat sätt i täten. Det var ett godkänt lopp, säger Haag.

Evelina Settlin och Jennie Öberg blev de lägst placerade svenskorna med en 20:e respektive 37:e plats.