Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark dramatik när teaterlinjen i Örnsköldsvik ger "Den gråtande polisen"

Den ambitiösa teaterlinjen på Örnsköldsviks folkhögskola räds inte svåra utmaningar. Med liv, lust och glädje har de duktiga eleverna satt upp Staffan Göthes Den gråtande polisen som skrevs 1980 för Folkteatern i Göteborg.

De sex ungdomarna i de sju rollerna kommer från hela Sverige och endast Mikael Johansson är från Örnsköldsvik. Alla har viljan att gå vidare inom yrket och det märks i den stora satsning som gjorts.

Alla medverkande har tunga roller med långa monologer som flyter fint på ett engagerande sätt. Pjäsen var ursprungligen tre timmar lång men har i folkhögskolans version bantats till två timmar och 15 minuter inklusive paus och föreställningen skulle vinna på att kortas ned ytterligare.

Handlingen utspelar sig dels i en järnvägskupé, dels på ett nedslitet värdshus i Stenungssund med en trött värdinna som är på väg att avveckla rörelsen. Scenografin är föredömligt enkel och funktionell. På en begränsad yta finns båda miljöerna insprängda på ett fiffigt sätt.

I centrum finns polisen Christer Gadefeld, spelad av Jesper Hallbäck från Stora Levene i Vara kommun. Han är gift med Ingrid, spelad av Anna Abelsson-Runing från Göteborg. Det har två döttrar och ett relativt bra liv tillsammans.

Men det finns också problem. Maken är förtjust i alkohol, och ännu värre, han har en älskarinna. Med i bilden finns också pianisten Allan, spelad av Mikael Johansson från Örnsköldsvik. Han och polisens mamma Mary, spelad av Elsa Toll, från Jönköping, har änglalika roller och en mycket harmonisk framtoning. Konduktören Nadia Hagersjö från Lycksele har en viktig sammanbindande roll och spelar sin roll mycket väl.

I andra akten drar det ihop sig till stark dramatik. Då tar polismannen in på värdshuset med älskarinnan spelad av Sofie Gunstedt från Västerås. Hon är upp över öronen kär och vill fortsätta medan verkligheten hinner ifatt polismannen. Han återvänder till sin hustru och barnen men gråter inombords över sin situation.

Föreställningen stämmer till eftertanke precis som avsikten är. Eleverna är duktiga i sina roller under uthållige Thomas Larssons ledning. Han har all anledning att vara stolt över den vinterkurs som just nu pågår. Troligen hinner eleverna också med ytterligare någon kortare föreställning till avslutningen i juni.

Läs också: Kulturskaparna sätter upp Cyrano de Bergerac och om Kulturskaparnas stora Piafutställning

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida