Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stamceller bildas av miljöförändring

Annons

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt.

Det här är ett stort steg framåt, säger Urban Lendahl, professor i genetik på Karolinska institutet.

Enkel förändring.

Att celler i kroppen, exempelvis en hudcell, kan förvandlas till en stamcell är inget nytt. Inte heller att dessa celler, som kallas inducerade pluripotenta stamceller (iPSC), sedan kan förvandlas till nästan vilken annan celltyp som helst.

Bedriften att "backa" celler i utvecklingen gav japanen Shinya Yamanaka 2012 års Nobelpris i medicin. Bland annat var förhoppningen att i framtiden kunna ta fram patientspecifika celler för transplantation, exempelvis hjärtceller.

Sur miljö

Ett aber är bara att processen är omständlig och riskfylld eftersom den kräver genetisk manipulering.

I två artiklar i tidskriften Nature beskriver nu forskare vid Center for Development Biology i Kobe i Japan hur vanliga celler från möss kan omvandlas på ett liknande sätt bara med hjälp av ett lågt pH, det vill säga av en kemiskt sur miljö.

De nya celler som uppstår kallar forskarna för STAP och dessa befinner sig i ett ännu mer omoget tillstånd än de celler Yamanaka tog fram.

I ett antal experiment har de visat att STAP-celler både kan bilda de celler som bygger upp ett helt embryo och dess moderkaka, något Yamanaka aldrig lyckades med.

Fascinerande enkelt

Det som fascinerar är hur enkelt det är, säger professor Urban Lendahl.

Det räcker alltså med fysiskt stimuli utifrån för att cellens hela identitet ska förändras. Detta har aldrig observerats hos däggdjur förut. Sedan tidigare vet man att vissa växter kan omvandla mogna celler till omogna med förmåga att bilda en helt ny växt, inklusive rötter och stjälkar, om de utsätts för stress. Ett annat exempel är krokodilägg, där könet avgörs av temperaturen.

Men det här är ännu mer radikalt, eftersom cellerna backar ännu längre tillbaka med hjälp av en miljöförändring.

Mer läsning

Annons