Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställer in stöddemonstration

Annons

Muslimska brödraskapet i Egypten skjuter upp den planerade demonstrationen till stöd för president Mursi i morgon i Kairo. Orsaken är att man vill undvika sammandrabbningar med motdemonstranter, som har planerat en stor protest samma dag, meddelar Brödraskapets politiska parti FJP.

Egyptens president Muhammad Mursi träffade i dag landets främsta domare för att försöka lösa krisen som brutit ut efter att han utökat sin makt. Men en kompromiss tros inte tysta kritiken.

Justitieministern lät meddela att Mursi är villig att gå med på att begränsa sina nya maktbefogenheter, som fått tusentals egyptier att ge sig ut på gatorna i protest. En källa med insyn i samtalen säger till egyptiska al-Ahram att Mursi inte planerar att riva upp dekretet, som lägger stor juridisk makt i hans händer, men kan tänka sig att göra tillägg som skulle ge rättsväsendet mer att säga till om.

En överenskommelse med domarna, många kvar från Mubarak-eran, väntas dock inte tysta de kritiska rösterna. På Tahrirtorget samlades åter demonstranter för att protestera och sörja de två män som hittills mist livet i protesterna. På plakaten syntes slagord mot Muslimska brödraskapet och den islamistdominerade kommitté som har i uppdrag att utforma Egyptens nya konstitution. Det är framför allt Mursis beslut att ta ifrån rättsväsendet rätten att lösa upp kommittén som många sekulära egyptier vänt sig emot. Men för att val ska kunna hållas i Egypten måste konstitutionen bli klar, argumenterar Mursi och hans anhängare. De fruktar att domstolsväsendet ska fördröja processen genom att lösa upp kommittén på samma sätt som de tidigare gjort med parlamentet.

Egyptens administrativa domstol, den enda rättsinstans som har rätt att upphäva presidentens dekret, ska i början av december pröva om Mursi hade rätt att utfärda det. Rättssystemet har prövat flera av Mursis beslut. Tidigare har kraftmätningar utspelat sig mellan presidenten och militären, men den här gången har armén hållit sig i skuggan.

Stora demonstrationer planeras på tisdagen, både från Mursis anhängare och motståndare.

Mer läsning

Annons