Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställ inte primärvården mot tre akutsjukhus – ska finnas bra vård i hela länet

Media har just nu många reportage om läget inom primärvården i länet. Det är bra. Primärvården är en av de viktigaste frågorna i landstingsvalet. På senaste regionfullmäktige kunde väljarna se alternativen. Om de själva sökte informationen via handlingar och webbsändningar – länets media har noga undvikit att visa huvudalternativen.

För Plus-kunder: Kräver att läkarna tar makten över vården: "Landstinget styrs av okunniga chefer"

Idag är primärvården underfinansierad. Endast Vänsterpartiet föreslog en rejäl satsning, 100 miljoner kronor. Ja, alliansen sa att de också gjorde det – men hade samtidigt ett pengaförslag som var exakt som majoritetens.

Arbetsmiljön inom primärvården måste förbättras. Idag är medarbetarna för få i förhållande till uppdraget, vilket ger för hög arbetsbelastning för personalen och köer för patienterna. Då håller det inte att, som majoriteten gör, stolt proklamera att från årsskiftet ska alla komma fram i telefon samma dag. För det har man beslutat. Verkligheten är att hälsocentralerna tvingas göra allt hårdare prioriteringar för att klara patientsäkerheten med dagens bemanning. Det är också nödvändigt att fortsätta ta in stafettpersonal för att klara både vård och arbetsmiljö.

Primärvården ska inte ställas emot tre akutsjukhus. Vi vill öka samverkan mellan sjukhusen och primärvården. Sverige är ett rikt land. Vi ska kunna få bra vård i hela länet.

För Plus-kunder (från september): Kräver fler läkare som chefer i landstinget: "Nödvändigt att ha god kännedom om verksamheten"

Vänsterpartiet har föreslagit att det ska vara möjligt att sätta ett tak för hur många patienter en vårdcentral ska kunna ta emot och S- och Mp-majoriteten gick emot. Vi är emot att vården blivit en marknad, som primärvården nu är genom LOV. Med dagens stora personalbrist fungerar vårdvalet ännu sämre. De vårdcentraler som har något bättre personalsituation och därmed arbetsmiljö tvingas in i en negativ spiral – det ska bli lika dåligt överallt. Vi vill vara rädda om de väl fungerande vårdcentralerna, använda dem som stödjepunkter och utbildningscentra för nya specialister. Målet måste vara ett rimligt tak för hur många patienter varje läkare och arbetslag ska ansvara för.

Insändare: Ekonomidirektören: Vilseledande igen – fortfarande små marginaler i landstingets ekonomi

Enda möjligheten för Region Västernorrland att vända utvecklingen är att ta tillvara de idéer och förslag som personalen har. Ett exempel är förslag om sex timmars arbetsdag som skulle ge bättre möjligheter att rekrytera fast personal och samtidigt utökat öppethållande. Vi måste göra sådana satsningar som relativt snabbt kan ge både bättre arbetsmiljö och bättre vård.

I ledaren i ÖA/ST den 20 december pekas på vikten av en sammanhållen vårdkedja. Vi föreslog i vårt budgetförslag att regionen tillsammans med kommunerna ska bilda sammanhållna vårdområden där hela vårdkedjan samlas under en lokal ledning. Den ende som höll med var en ensam s-ledamot från Sollefteå. Övriga vill splittra upp vårdkedjan genom fler vårdval (Alliansen) och privatisering av det som är kvar av Sollefteå sjukhus. Upphandlingar (med juridiska tvister) och ökad uppdelning i stället för samverkan.

Primärvården ska inte ställas emot tre akutsjukhus. Vi vill öka samverkan mellan sjukhusen och primärvården. Sverige är ett rikt land. Vi ska kunna få bra vård i hela länet.

Nina OrefjärdLedamot (V) i FPTN

Gunnar ForsLedamot (V) i HSN

Lars-Gunnar HultinLedamot (V) i Regionstyrelsen

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel