Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställ dig på djurens sida!

Genom att ställa oss på djurens sida kan vi även göra mycket för människor. Paradoxalt nog innebär den industriella djurhållningen och ökade köttkonsumtionen att färre och färre sysselsätts i den svenska livsmedelsbranschen. Så det är även en fråga om sysselsättning och att ge möjligheter till uppehälle i hela Sverige.

Stora summor skattemedel används för att subventionera djurhållningen. Den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken omfattar 500 miljarder kronor varje år, vilket leder till en snedvridning av samhällsekonomin. Överkonsumtionen av kött och mejeriprodukter förstör miljön vilket hotar livsmedelsförsörjningen i fattiga länder, vilket underblåser väpnade konflikter.

Varje dag diagnosticeras 25 svenskar med tarmcancer. Flera av våra allra vanligaste folksjukdomar är förknippade med konsumtion av kött; hjärt- och kärlsjukdom, prostatacancer, bröstcancer etcetera. Så vår politik handlar om samhällsekonomi, kärlek till djuren, jordbruk, regional- och sysselsättningspolitik, miljöpolitik, folkhälsa och säkerhetspolitik.

För att visa hur pass brett djurperspektivet faktiskt är kan jag ge exempel med en köttskatt. Är det inte märkligt att vi har skatt på bränsle på grund av dess miljöpåverkan, men inte på kött som står för ett större koldioxidutsläpp en hela transportsektorn? Vi ser en extrem ökning av folkhälsosjukdomar, flera av dessa är direkt ihopkopplade med ökad konsumtion av kött. Vi har en skatt på tobak på grund av dess hälsokonsekvenser, varför inte på kött?

Folkhälsosjukdomarna ökar pressen på den redan hårt belastade sjukvården vilket i längden kan leda till en samhällsekonomisk katastrof. Med en köttskatt kan vi minska konsumtionen av kött vilken skulle minska vår miljöpåverkan avsevärt, ge en hälsosammare befolkning, en bättre sjukvård och framförallt minska antalet lidande djur.

Jag ser det så här: tänk er två hjul med varsitt nav. På ett av naven står det ”människan” på det andra står det ”djuren”. Varför skulle det vara ett enfrågeparti för att man sätter något annat i centrum än människan? Frågorna man ställer är desamma för båda hjulen men hamnar i ett annat perspektiv när man utgår från djuren och blir i sin förlängning även bättre för människan. Djurens parti handlar om en perspektivförskjutning, ett paradigmskifte som måste göras för både djur, människa och miljö.

När du röstar i EU-valet den 25 maj 2014: Skriv Djurens parti på en blank valsedel, eftersom vi inte kommer att ha färdigtryckta valsedlar i alla vallokaler.

Christer Lindgren

Djurens parti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel