Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffan Öberg skriver skönlitterärt för 50+

Steget från att knappt aldrig ha läst en skönlitterär bok till att blir författare kan vara ganska kort. Det vet Staffan Öberg, uppvuxen i Yttered/Gallsäter.

Staffan Öberg gick i skola i Skog och tog studenten i Kramfors. Han lämnade hembygden i och med att han gjorde lumpen i Sollefteå på T3. Sedan läste han data, matematik och statistik vid Umeå universitet. Han har arbetat på Bofors, Sveriges Radio, Sveriges lantbruksuniversitet och Vattenfall. 1988 startade Staffan en egen datafirma.

– Jag har konstruerat olika dataprogram för företag och har skrivit flera tekniska handböcker.

Han har trappat ned arbetet i sin firma och gått i pension. I stället drabbades han av en passion för det skrivna ordet.

– Att skriva romaner fanns inte i min fantasi. Det började med att jag blev nyfiken på vad det var som var så speciellt med Stieg Larssons Millenium-serie. Jag läste dem men tyckte det var så mycket våld och blod. En kompis sa: skriv en bok själv! Och det tog jag fasta på.

Staffan för dagbok över sitt skrivande och vet därför exakt när han satte sig ner för att skriva första gången.

– Det var den 17 januari 2010. Det är jättekul att skriva, den processen hade jag ingen aning om. När man sätter sig ner händer något i huvudet, fantasin kommer i gång. Jag vet inte vad som ska hända när jag skriver.

I november förra året kom den första boken, "Äntligen senior". Den handlar om ett gäng 50+ som är ute och roar sig, bland annat åker de till Åland tur och retur. Den andra boken, "Seniorer på gång" är alldeles färdig och i september ska han delta på bokmässan i Göteborg för första gången.

– Böcker är mitt allt – jag skriver flera timmar om dagen. Det är fruktansvärt roligt!

Han har många idéer och uppslag och har råmanus till ytterligare tre romaner. På gång är en science fiction för vuxna och en deckare, men även del tre i serien om seniorerna.

– Vi är sju, åtta stycken som träffas en gång i månaden och recenserar varandras texter. Jag är med i en grupp på Facebook också som ger inspiration och där vi peppar varandra. Vi är närmare 3 000 medlemmar i gruppen nu, en maktfaktor.

Men de stora förlagen skippar han.

– Ja, jag har försökt men det är som ett nålsöga. Jag ger ut på eget förlag, print on demand som det heter. Boken trycks i de antal ex man beställer, och så finns den som e-bok. Det är massor att lära sig!

Vem skriver du för?

– Jag skriver på ett enkelt sätt, med enkelt språk, men vill skriva bra ändå. Min typiska läsare är en äldre man som kanske aldrig läst skönlitteratur förut.

Staffan själv har plöjt över hundra romaner sedan han började läsa skönlitteratur för fyra år sedan. Sambon Anne bidrar med idéer och hjälper med korrekturläsning av manus. Många karaktärer och händelser får han inspiration till från de aktiviteter för seniorer han är med och arrangerar.

Staffans tredje roman om seniorerna utspelar sig i fjällvärlden. Fjällvandrar gör han nästan varje år, både i Sverige och utomlands. Just nu gör han dagsutflykter i Skuleskogen i en vecka med en grupp seniorer från Stockholm.

– Jag har sagt till Britt-Inger Wiklund, ursprungligen från Kramfors som också är medarrangör, att jag kommer att använda mig av vandringen i någon av mina böcker, säger Staffan Öberg.