Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsteatern firar med "Hamlet"

Annons

Helen Sjöholm gör en av rollerna i "Aniara" när Stockholms stadsteater fyller 50 år. Firandet inleds redan på nyårsafton då Gustaf Skarsgård har premiär som Hamlet.

Stadsteaterns jubileumsuppsättning av "Hamlet" regisseras av danska Katrine Wiedemann. Hon talar om "Hamlet" som en pjäs som ofta upplevs som enormt bra men också oförlöst.

Jag vill inte göra en föreställning som är extremt originell, men jag vill göra en föreställning som man kan förstå. Det är svårt nog att bara berätta historien, säger hon.

Katrine Wiedemann är glad över att ha en ung skådespelare i rollen som den unge prinsen.

Själv tyckte 29-årige Gustaf Skarsgård först att han var för gammal.

Jag drömde om den här rollen när jag gick ut scenskolan. Då var jag 22. Nu är jag glad över att få göra den när jag har lite mer erfarenhet och inte när jag var ung och hade hybris.

Har du själv sett någon Hamlet som du blivit tagen av?

Jag har sett filmatiseringar och läst pjäsen flera gånger, men jag har alltid dragit mig för att gå och se den. Jag tror att det har varit någon slags avund, jag vill inte se någon annan göra den rollen.

Först nästa höst fyller Stadsteatern år på riktigt. Den 21 oktober firar teatern sin 50-årsdag med "Aniara", i regi av Lars Rudolfsson. Helen Sjöholm medverkar och Andreas Kleerup har skrivit ny musik. Harry Martinson skrev sitt framtidsepos mot fonden av den hotande atombomben. Enligt teaterchefen Benny Fredriksson kan historien lika gärna handla om dagens globala klimatkris.

När man läser "Aniara" är det som att man står inför samma katastrof som vi står inför och som vi hoppas kunna vända, säger han.