Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadens sommarhage coronastämplad

Solen i högsätet. Temperaturen på topp men ack så tyst och overkligt runtom. Nästan likadant på Ödbergska gården, stadens hembygdsgård, mitt i stan.

Det är midsommar, sommarens stora höjdpunkt och högtid och kräver trots coronaspöket, sin berättigade uppvaktning. Att högtidlighålla sommarhögtiden har lång tradition och Johan Ödbergsällskapets styrelse ansåg att traditionen med midsommarstång måste hållas vid liv och så blev det. Tillgängliga eldsjälar med förstärkning av nära och kära, gav sig an hedersuppdraget.

Sommarängen vid gården, bjöd på midsommarblommor, prästkragar, liljekonvaljeblad, smörblommor och blommande gräs av olika sorter. Lövris av björk, al, sälg, asp och rönn i mängder samlades från tomtområdet och den gamla bevarade midsommarstången bars fram för att få sin sommarutstyrsel. Glädjen i att ge sig an att pryda midsommarstången gick inte att ta miste på.

Villiga flinka och duktiga fingrar gav sig an stången och dess kransar och med gemensamma proffsiga insatser var det snart dags att samlas för att tillsammans under sång bära fram och resa årets upplaga av midsommarglädje. För småttingarna Ville och Viola väckte det hela smått förundran, men roligt var det att dans runt med "*Små grodorna" och leva med i "Vi äro musikanter". Jubel och glädje.

Väl förrättat värv kräver något innanför magmunnen och så blev det med en avslutande tårta designad av Bojan Sjölund.

Så trots coronaspöket fick hembygdsgården sin midsommarstång och sommarhyllning. Den enda i stan?

Göte Nordmar

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel