Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ST Ericsson sänker Ericssons vinst

Annons

Ericsson har beslutat att inte köpa ST Microelectronics aktiepost i ST Ericsson. Nu skrivs värdet på Ericssons innehav ned kraftigt och aktien tar stryk.

Ericssons resultat under fjärde kvartalet belastas av en icke kassapåverkande kostnad på cirka 8 miljarder kronor på grund av det 50-procentiga innehavet i ST-Ericsson. Kostnaden inkluderar nedskrivningar av tillgångar för att återspegla det aktuella uppskattade marknadsvärdet på Ericssons andel i det samägda bolaget, enligt ett pressmeddelande.

Beskedet om kostnaderna som Ericsson tvingas till i det hälftenägda ST Ericsson fick aktien på fall. Vid tiotiden handlades aktien en dryg procent ned.

Det enda vi vet är att vi ska få klara besked om vad som ska hända i slutet av januari. Det har varit skakigt så länge att vi måste får ordentliga besked inom ST Ericsson innan vi kan säga någonting, säger Agneta Bengtsson, förtroendevald i styrelsen för Unionen på företaget i Lund.

Hon säger att det nu inte är större oro än vad det varit det senaste halvåret och tror att Ericsson blir kvar som delägare.

De har väldigt tydligt sagt att de fortfarande är med på tåget, så det är vi inte oroliga för, säger Agneta Bengtsson.

Häromveckan meddelade ST Microelectronic att de säljer sin andel i ST Ericsson. Ericsson uppskattar att genomförandet av de möjliga strategiska alternativen till att köpa ut ST Microelectronic kommer att kräva cirka 3 miljarder i finansiering från Ericsson, av vilket merparten kommer att belasta 2013.

Det här har varit ett dåligt företag ända från början och det har varit stora förluster varje år sedan det bildades. För en tid sedan gjorde den andra ägarparten, ST Electronics, klart att de inte tänker vara med längre. Ericsson säger nu att de inte heller vill ta en majoritet i bolaget och huvudspåret är att bli av med det. Ericsson verkar öppna för att försöka sälja det eller att lägga ner det, säger Håkan Wranne, telekomanalytiker på Swedbank.

Totalt tar Ericsson kostnader för 8 miljarder kronor under det fjärde kvartalet, och av dem är 5 miljarder lån till ST Ericsson som man inte längre räknar med att få tillbaka.

De pengarna räknar inte Ericsson med att någonsin se igen. Resten, 3 miljarder kronor, är kostnader för processen att bli av med bolaget. Men Ericsson bedömer också att de därefter inte kommer att behöva ta mer kostnader för ST Ericsson, säger Wranne. Tittar man isolerat framåt på Ericsson från årsskiftet så ser det egentligen bättre ut, men tittar man på årets vinst så ser det alldeles förfärligt ut.

"Under processen att utforska olika alternativ kommer Ericsson inte att spekulera i möjliga lösningar, tidsåtgång eller möjliga framtida strategiska alternativ för ST-Ericssons tillgångar", skriver Ericsson.

Hos ST Ericsson i Lund är det locket på. Presschefen Cecilia Cerne säger till TT att man aldrig kommenterar pressmeddelanden från "sina föräldrar". Någon förklaring till varför ST Ericsson inte vill kommentera den uppkomna situationen har hon inte.

Det är vår policy.

Mer läsning

Annons