Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSVAB vill bygga högre vindkraftverk

149 vindkraftverk kan bli dubbelt så många. Statkraft SCA Vind AB vill nämligen bygga 140 vindkraftverk ytterligare i området. Strömsund och Ragunda kommuner har sagt nej. Men nu ska de yttra sig en gång till.

SSVAB har egentligen redan tillstånd att bygga. Men de har ansökt om att få öka totalhöjden från 172 meter till 220 meter. En sådan förändring innebär en ny beslutsrunda ute i de berörda kommunerna och länsstyrelsens miljöprövningsdelegation. Sollefteå kommun har tillstyrkt ökningen. Ragunda och Strömsund däremot sade nej. Eftersom kommunerna i det fallet har ett slags veto så faller allt.

Det handlar om 68 verk i Bodhögarna, ett område mellan Ögonfägnaden och Björkhöjden. Dessutom 35 verk i Björkvattnet samt 16 ytterligare verk i Stamåsen och 7 till i Ögonfägnaden.

– Om vi inte får bygga de högre verken finns det ingen ekonomi i satsningen, säger Urban Blom, vd för Statkraft SCA Vind AB.

Teknikutvecklingen inom branschen går fort, Ett par år gammal teknik är föråldrad och med tanke på hur mycket pengar det kostar att bygga vindkraftverken så måste man få ut så mycket effekt som möjligt.

Urban Blom medger att man som läget ser ut i dag, med de låga elpriserna och nuvarande förväntningar på den framtida energimarknaden, aldrig skulle ha fattat investeringsbeslut för den vindkraftverk man redan byggt.

– Den lönar sig inte. Vi har en väl tilltagen energiproduktion i Sverige i dag och vi har varit tvungna att skriva ner hela satsningen med 1,5 miljarder kronor, säger han.

Men SSVAB har inte gett upp. De har vänt sig till länsstyrelsen som i sin tur ska fråga kommunerna en gång till om de inte kan gå med på högre vindkraftverk.

– Med en högre totalhöjd behöver vi inte bygga lika många. I Bodhögarna har vi tillstånd för 80 turbiner på 172 meter. Om vi fick bygga 220 meter högt skulle det räcka med ungefär 57 verk, säger Blom.

Enligt SSVAB blir intrången i miljö mindre med de högre vinkraftverken. Visuellt blir de i och för sig högre. Men det byggs färre verk och de nyare verken låter dessutom mindre.

– Tekniken går ständigt framåt, säger Blom.

Det berörda området sträcker sig över tre kommungränser och en länsgräns. Sollefteå, Ragunda och Strömsund. Sollefteå kommun har alltså godkänt höjningen. Men i de projekt som återstår ligger en mindre del i Sollefteå kommun, större delen ligger på Jämtlandssidan, och om man inte får bygga i hela området så är det enligt SSVAB inte värt att satsa något ytterligare över huvudtaget.

– Vi tro att det kommer ett nytt beslut under det första halvåret i år och vi försöker förklara för kommunerna hur utvecklingen gått framåt, säger Blom.

Om fortsättningen skulle bli av så handlar det om en investering på 4 miljarder kronor, förmodligen ännu mer.