Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU: SD ett hot mot rättigheter – hur kan högerpartier överge grundvärderingar för politikermakt?

För tionde året i rad har nu Regnbågsveckan arrangerats. Som hbtq-personer, SSU:are och progressiva demokrater är detta initiativ något vi välkomnar. För det känns viktigare än någonsin att stå upp för våra och alla människors rätt att leva och älska vem en vill i en tid där grundläggande fri-och rättigheter hotas av extrema krafter.

I augusti arrangerade vi Pride för andra året i rad här i Örnsköldsvik. Pride är politik och i höst gick Sverige till val. Därför vill vi påminna om det enskilt största politiska hotet mot hbtq-personer och våra rättigheter: Sverigedemokraterna.

I takt med att högerpopulismen växer hotas också våra framsteg för alla människors lika värde och rätt, inte minst för hbtq-personer. Vi ser det runt om i Europa där hbtq-rörelsen möter kraftigt och våldsamt motstånd. Vi har sett homofoberna marschera i hundratusental på gatorna i Frankrike mot samkönade äktenskap och familjer. Vi ser hur hbtq-organisationer och aktivister trakasseras i Ungern och Polen. Ryssland och Litauen har antagit lagar mot så kallad "gay-propaganda" och i Turkiet förbjuds prideparader och andra hbtq-aktiviteter. Den här utvecklingen drivs fram av en växande nationalism och högerextremism.

En kan enkelt hitta flera exempel på SD-företrädare som gjort mer än att bara uttryckt sig plumpt kring de här frågorna. SD:s före detta talman Björn Söder har likställt homosexualitet med pedofili och kallat Pride för en "pervers tillställning" och SD-toppen Mattias Karlsson har kallat samkönade äktenskap för "ännu ett steg i utrotningskriget mot kärnfamiljen". Sverigedemokraterna är inte bara ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, det är även ett hbtq-fientligt parti som ser kärnfamiljen som en grundpelare i samhället.

I Sveriges riksdag och runt om i våra kommuner och landsting omsätts detta hot i Sverigedemokraternas praktiska politik. 

Jimmie Åkesson sammanfattade det ganska bra i en intervju i QX (2018-03-28) där han svarade: "Har vi inte stött en enda hbtq-reform i riksdagen? Där ser man".

SD säger nej till alla hbtq-vänliga reformer, men ja till alla hbtq-fientliga förslag. Bland annat vill de att präster ska kunna säga nej till att viga samkönade par, de är emot att samkönade par ska kunna adoptera, att lesbiska par ska få assistans med insemination. De vill inte att transpersoner ska ges skydd i diskrimineringslagar och det var inte länge sedan som de tyckte att Svenska kyrkan borde "bota homosexuella".

Med rätta undrar vi: hur kan M och KD, närmast utan skrupler, vara beredda att göra sig beroende av Sverigedemokraterna för att regera? Under valrörelsen möttes vi av moderata företrädare som slog nävarna i bordet varje gång vi närmade oss den här frågan — och ändå står vi här.

Sverigedemokraterna är ett reellt hot mot våra rättigheter. SD får så klart tycka att människor är olika mycket värda. Frågan är om alla vet var de står — och hur mycket en kan överge sina grundvärderingar för inflytande och makt som politiker på högerkanten.

Emil Nordfjell, ordförande SSU Örnsköldsvik

Philip Botström, förbundsordförande SSU

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel