Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU Örnsköldsvik: Vi vill se en budget i balans – och en skola i världsklass

 
Besparingarna inom skolan i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

”Jag lovar att vi ska ta tillbaka utvecklingsbidraget till landets alla kulturskolor.”

Så skrev kulturutskottets ordförande Lawen Redar (S) på Facebook i måndags. Och det var välkommet. Kulturskolan må vara allt annat än skyddad av lagstiftningen, men av socialdemokratin är den ändå högt skattad.

En bra kulturskola, och en i allmänhet livskraftig kultur för fler, låter de många människorna ta del av den, ta plats i utrymmet, uppta utrymme i demokratin. En bra kulturskola når många, lär många, fångar många. En bra kulturskola svetsar samman samhället.

Örnsköldsviks kulturskola är i princip den bästa i landet. Det är något att känna stolthet över. I en industrikommun i norr har vi förstklassig kulturverksamhet för mindre pengar än i jämförbara kommuner.

Kulturskolan ligger under bildningsnämnden. SSU skulle kunna tänka sig att verksamheten flyttas till kultur- och fritidsnämnden, men är också medvetna om vinningarna i att bildningsförvaltningens övriga pedagoger arbetar nära kulturskolans. En flytt av verksamhetsansvaret är inte lösningen.

Nu kommer sparkrav inom alla nämnder i Örnsköldsviks kommun. SSU vill både se en budget i balans — och en skola, elevhälsa och kulturskola i världsklass.

Därför har vi gjort det vi kan för att beslutet på bildningsnämnden i februari blev just som det blev. Vi hoppas att den nationella politiken kommer med mer pengar. Vi förväntar oss att de lokala tjänstepersonerna kommer med fler förslag.

Det kommer säkert inte innebära att kulturskolan helt fredas från sparkrav — men det ska vara politiken som bestämmer vad som sker.

SSU Örnsköldsvik, genom Caisa Johansson och Axel Melbin

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel