Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU: Nya politiska ledarskapet i Ö-vik kan styra i positiv riktning – mot ett starkare samhälle

Örnsköldsvik har fått ett nytt politiskt ledarskap för de kommande fyra åren.

Före valet var Socialdemokraterna tydliga: det mest ideala vore självfallet ett enpartistyre där S erhåller egen majoritet. Nu blev dock inte det utfallet i höstens val, och som demokratiska partier har alla partier i kommunfullmäktige ansvar inför sina egna organisationer och för vår kommuns bästa.

Utgångspunkten innan valet har gällt för oss socialdemokrater även efter vallokalerna stängde: vi söker breda lösningar för Örnsköldsviks bästa, för vi vill inte göra oss beroende av Sverigedemokraterna.

I sonderingarna efter valdagen har S lyckats få till stånd en avsiktsförklaring tillsammans med Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Det innebär att vår kommun släpper politiska låsningar och tillåts styras i en positiv riktning. Partiets utgångspunkt har också varit att få med Vänsterpartiet i minoritetslösningen på något sätt, och vi kan endast beklaga att så inte blev fallet.

Vi sossar vill se satsningar. För att ingen ung ska må dåligt en dag för länge. För att klimatet inte kan vänta på marknadens lösningar. För att arbetslivet måste bli tryggare. För frihet, jämlikhet och solidaritet.

Det diskuteras mycket, på alla politiska nivåer, vem som ska ha makt, vem som vill ha makt, vem som ska hållas från makten. Det är ibland alltför lätt att glömma bort vem makten är till för. Den ensamstående modern som gör allt för att få pengarna att räcka till. Landsbygdsborna som ser samhällsservicen och näringarna dra sig tillbaka. Arbetarklasskillen som skulle vinna allt på mer ordning i klassrummet.

Vi sossar vill se satsningar. För att ingen ung ska må dåligt en dag för länge. För att klimatet inte kan vänta på marknadens lösningar. För att arbetslivet måste bli tryggare. För frihet, jämlikhet och solidaritet.

Politik är mer än maktspel. Politik är att vilja, att prioritera pengar, att driva på förändring. Det är viktigt att som socialdemokrater aldrig glömma varför vi engagerade oss från första början. I en tid av polarisering och extremism, utbredd otrygghet och växande missnöje måste det starka samhället få sin revansch. Vi är inga systemförsvarare. Vi vill skapa ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. För alla.

Emil Nordfjell, ordförande för SSU Örnsköldsvik

Hans Gidlund, kassör i Västernorrlands SSU-distrikt

Axel Melbin, valledare för SSU Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs även: Wåhlstedth (V): Socialdemokraterna i Ö-vik prioriterar arvoderade poster före bättre klimat och ökad jämlikhet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel