Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB tar över Rautaruukki

Annons

Ståljätten SSAB köper konkurrenten Rautaruukki. 1,4 miljarder kronor ska sparas varje år och fem procent av de anställda får gå i sammanslagningen.

Tydlig industriell logik, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist.

SSAB ska lämna ett offentligt utbyteserbjudande till Rautaruukkis aktieägare. Budet ger en premie på 20 procent baserat på de genomsnittliga betalkurserna för både SSAB och Rautaruukki för de senaste tre månaderna, skriver bolagen i ett pressmeddelande.

Skälet till att SSAB köper Rautaruukki är att skapa en mer slagkraftig ståljätte på den globala marknaden.

Vi gör det här för att vi vill skapa ett mer konkurrenskraftigt stålföretag med global räckvidd. Det är bra för svensk stålindustri och det är bra för finsk stålindustri, säger Martin Lindqvist, vd för SSAB. Det finns en väldigt tydlig industriell logik i det här. Det handlar om att skapa ett kostnadseffektivt och flexibelt system tillsammans.

Industrivärden har för avsikt att kvarstå som aktiv huvudägare i det sammanslagna bolaget.

En del av poängerna med en sammanslagning är de besparingar som kan göras.

Under en treårsperiod räknar vi med att vi kommer att ha en övertalighet på omkring 5 procent, det är i storleksordningen cirka 900 personer primärt i Sverige och Finland, säger Lindqvist.

Det sammanslagna bolaget kommer fortsatt att ha fem stora tillverkningsställen i Norden - Luleå, Borlänge och Oxelösund i Sverige, samt Raahe och Tavastehus i Finland. Varje tillverkningsställe ska bli mer specialiserat. Fördelarna är att produktionen kan bli mer flexibel och mer kostnadseffektiv, enligt Martin Lindqvist.

Samgåendet väntas kunna ge årliga besparingar på 1,4 miljarder kronor.

Vid dagens presskonferens fick Lindqvist upprepade frågor om huruvida bolaget planerar att stänga några fabriker, men betonade att det inte finns några sådana planer.

LO-facket IF Metall ser försiktigt positivt på affären. "Stålindustrin är hårt pressad i hela världen. Sammanslagningen av SSAB och Ruukki kan vara det som behövs för att klara jobben i framtiden", skriver Anders Ferbe, förbundsordförande i IF Metall, i en kommentar.

Undermåliga järnvägar, höga miljökrav på båttransporter i Östersjön och minskade utsläpp från masugnarna är faktorer som gör att SSAB har svårt att konkurrera i dag, enligt vd Martin Lindqvist.

Vi har i Sverige ett undermåligt infrastruktursystem, framför allt på järnvägssidan, där vi är väldigt beroende av norra stambanan och södra stambanan. Dem har man inte underhållit på ett bra sätt genom åren. Det är ett problem att Sverige satsar för lite på infrastruktur.'

TT: Vad innebär det för SSAB?

Det kommer att försämra konkurrenskraften långsiktigt, troligtvis. Det är också sådant vi tar i beräknande när vi fattar beslut om var vi ska göra våra framtida investeringar, säger han.

Näringsminister Annie Lööf anser att gamla synder, från tidigare regeringar, ligger bakom järnvägens problem.

Jag håller med om att infrastrukturen under decennier varit eftersatt i Sverige. Det är därför regeringen gjort historiska satsningar, och bland annat fördubblat underhållet för järnvägen från 40 till drygt 80 miljarder kronor. Nu är det viktigt att dessa pengar verkligen kan användas så att det blir förstärkningar på järnvägssidan, inte minst i Norrland, säger Annie Lööf.

Vd i det sammanslagna bolaget blir Martin Lindqvist, medan Rautaruukkis vd Sakari Tamminen fortsätter som vd där fram tills dess att affären är klar och sedan går i pension vid 60 års ålder. SSAB:s nuvarande styrelseordförande Sverker Martin-Löf blir kvar som styrelseordförande i det sammanslagna bolaget.

Namnet kommer att vara SSAB, och vid Rautaruukkis fabrik i Brahestad är huvudförtroendeman Mika Vuoti ledsen över att namnet Rautaruukki försvinner.

Vi är sorgsna över att bolagets vd på tio år gör slut på ett kapitel i den finska basindustrin, säger han till nyhetsbyrån FNB.

För personalen i Brahestad var affären en överraskning, och Vuoti kritiserar att personalen inte fick veta något om affären förrän någon minut innan börsmeddelandet offentliggjordes.

Finska metallförbundets ordförande Riku Aalto kräver att all personal får vara kvar efter sammanslagningen.

"De anställda på Rautaruukki har arbetat under mycket svåra förhållanden de senaste åren. Orsakerna bakom företagets svårigheter ligger inte i arbetarna, alltså får man inte tvinga dem att betala för fusionen", säger Aalto i ett pressmeddelande.

Fakta: Mer om affären

Det totala värdet av erbjudandet uppgår till 10,1 miljarder kronor. Ägandet proforma i det sammanslagna bolaget kommer att bestå av 58 procent av kapitalet och 75 procent av rösterna för SSAB:s befintliga aktieägare och 42 procent av kapitalet och 25 procent av rösterna för Rautaruukkis nuvarande aktieägare. Budet accepteras fullt ut.

SSAB och Rautaruukki kommer att föreslå sina respektive årsstämmor att ingen utdelning ges till aktieägarna för 2013.

Storägarna i respektive bolag, Industrivärden och Solidium, har gett sitt fulla stöd för förslaget att slå ihop bolagen.

Det sammanslagna bolaget fortsätter att vara primärnoterat på Nasdaq OMX Stockholm, och kommer efter att utbyteserbjudandet fullföljts att ansöka om sekundärnotering på börsen i Helsingfors. Bolaget kommer att fortsätta ha sitt säte och huvudkontor i Stockholm.

Mer läsning

Annons