Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB rundar metallklubben

Annons

SSAB:s företagsledning rundar facket i Oxelösund och försöker nu att övertyga metallarbetarna, en och en, att skriva på krisavtalet. Stålarbetarna erbjuds lägre lön och sänkt arbetstid för att spara pengar åt företaget.

Företagsledningen går ut med det individuella erbjudandet sedan mängder av enskilda metallare i besvikelse efter fackklubbens nej hört av sig till platschefen Johan Wiig.

Han har fått hundratals mejl med frågan varför man inte fick chansen att svara ja, säger Lena Westerlund, pressansvarig vid SSAB:s anläggning i Oxelösund.

Enligt henne tog man därefter beslutet att gå ut med erbjudandet till en och en.

Metallarna har fram till den 7 december att svara på erbjudandet, enligt Lena Westerlund.

Men klubben rasar över företagsledningens nya linje.

Vi anser att det här är ett kollektivavtalsbrott, säger klubbens ordförande Emil Carlsson till TT.

"Detta strider mot allt vad demokrati och efterlevnad av tagna beslut står för", skriver han i ett meddelande till medlemmarna.

Calsson har nu tagit kontakt med juristerna på IF Metalls förbundskontor i Stockholm för att se hur klubben kan agera vidare.

En viktig anledning till att Oxelösundsklubben, till skillnad från klubbarna i Luleå och Borlänge, röstade nej var att Emil Carlsson inte tyckte sig kunna lova att det fanns ordentliga garantier till att lönesänkningen skulle betalas tillbaka.

Jag kunde inte stå rakryggad och säga att det fanns garantier, säger han.

Mer läsning

Annons