Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SRF Dag 1 - Sator fick i gång publiken

Mulet och stundtals regnskurar på förmiddagen. Visst uppklarnande vid middagstid. Hur som helst har mängder av folk från när och fjärran fullt upp med att bära sina packningar mot tältområdena för att inkvartera sig.

Annons

Det lilla samhället Norje vid Blekinges kust, en mil norr om Sölvesborg, är återigen invaderat av den hårdare rockens följeslagare. Fyra dagar, sex scener, cirka 100 band och 33 000 besökare per dag är en bild av Sweden Rock Festival. Ett flertal stora campingområden, hoppfulla knallar, flitiga funktionärer och toalettköer är en annan bild. Smak av sommar, fest och umgänge en tredje.

Den största scenen – Festival Stage – är vidareutbyggd till i år och har dessutom fått ett nytt ljudsystem. Fjärdescenen har i år bytt namn till Dio Stage. Det är ett sätt från arrangörshåll att hedra minnet av Ronnie James Dio, som förlorade kampen mot cancern i mitten av maj. Dio framträdde på Sweden Rock vid hela fem tillfällen, både med sitt eget band och med Heaven and Hell. Under torsdagen sker också en minnesceremoni på denna scen. Dio ägde utan tvekan en av de allra bästa, starkaste och skönaste hårdrocksrösterna genom tiderna.

Den femte scenen, Rockklassikertältet, kommer i år att köra uteslutande akustiska framträdanden. Ett bra initiativ som kan ge spännande tolkningar av rocklåtar. Och en stunds lindring för öronen. Här återfinns bland annat Pugh Rogefeldt, The Quireboys och Bonafide i startfältet.

”Battle of the tribute bands” är en nationell coverbandstävling som genomförts under året. 104 band anmälde sig, 36 blev uttagna och efter sex deltävlingar och en final stod Heartattack (Heart) från Stockholm som segrare. De fick äran att inleda festivalen under onsdagen. Sångerskan Martina Edoff var garanterat starkt bidragande till segern i tävlingen. Hennes stämma var i alla fall klockren i låtar som "If Looks Could Kill" och "All I Wanna Do".

Rutinerade och nysatsande Sator från Borlänge var först ut av festivalens originalband. Deras raka rock med punkinfluenser kickade i gång på allvar för publiken när de i mitten av konserten drog av "We're Right You're Wrong". Och stämningen höll i sig i och med "I Wanna Go Home" och "This is My Life". Det gamla materialet var bäst – på gott och ont.

I sista stund har bandet Ratt fått ställa in sin spelning på grund av sjukdom. De ersätts nu av danska Pretty Maids på samma speltid under torsdagen.

Den före detta Accept-sångaren Udo Dirkschneider avslutar onsdagsnatten med sitt band U.D.O. Räkna med röj.

PATRIK NÄSLUND

Annons