Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spykers vd i möte med GM

Det holländska företaget Spykers vd Victor Muller sitter på eftermiddagen i möte med GM, någonstans i Europa, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Han tror att det är möjligt att budet går igenom

Ja, om jag inte trodde att det fanns en chans skulle det inte vara någon mening med att träffa dem, säger Victor Muller till tidningen.

Han vill inte säga att han förhandlar med GM, utan kallar det diskussioner. Tidigare har han endast kommunicerat skriftligen med GM.

Vad gäller ägarbilden, som uppges ha ändrats för att undanröja GM:s tvivel inför den ryske storägaren Vladimir Antonov, ger Victor Muller inga klara besked.

Jag har sett alla möjliga spekulationer om det, men det är inget jag vill tala om, säger han.

Lika lite vill han kommentera om det är ett konsortium som står bakom Spykers bud.

Vid lunchtid i dag strömmade företrädare för Saabfacken och andra lokala toppnamn in till näringsdepartementet i Stockholm för en ödesmättad träff med regeringens representanter.

Vi går in med förhoppningarna om att få ett fullödigt stöd från regeringens sida, sade Gert-Inge Andersson (S), kommunalråd i Trollhättan.

Håkan Danielsson, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer:

Jag hoppas att vi får stöd att ta fram bärkraftiga idéer för att kunna ha kvar verksamhet i Trollhättan.

TT: Vet du något om innehållet i Spykers nya bud?

Ja, det vet jag. Men jag vill inte kommentera det i detalj.

TT: Är det förändringar i ägarbilden?

Ja, det är det. Vad jag kan se är det ett bra bud som GM verkligen kommer att titta seriöst på. Så jag är försiktigt optimistisk, sade Håkan Danielsson.

Flera av de inbjudna valde att tigande gå förbi medieuppbådet.

Sedan Spyker i helgen lagt fram ett nytt bud på Saab till ägaren General Motors steg företagets aktie på måndagsmorgonen med över 25 procent på Amsterdambörsen. Efter den första rusningen sjönk aktien något, men den steg sedan åter i väntan på GM:s reaktion på det nya budet.

Tidigare har det förekommit uppgifter om att de ryska storägarna inte skulle vara med i Spykers nya bud på Saab. Ett av huvudskälen till att General Motors inte accepterade det tidigare budet uppges ha varit att GM inte velat släppa känslig teknologi till ryska intressen.

De förändringar i Spyker Cars ägarförhållanden som det spekuleras om har dock inte registrerats. Den ryske bankiren och miljardären Vladimir Antonov äger via Convers Group och Snoras Bank fortfarande 29,34 procent. Enligt uppgifter från den nederländska myndigheten för finansmarknaden, AFM, som TT har tagit del av, har inga ändringar skett sedan den 6 november.

Efter beslutet att avveckla Saab har GM fått flera förfrågningar om Saab även från andra håll.

En som ska ha visat nytt intresse är det amerikanska investeringsbolaget Merbanco med säte i Wyoming. Det fanns med i processen redan i våras, men ratades av GM. Samma sak hände när Merbanco på nytt anmälde sitt intresse efter att GM gett Saab en månads tidsfrist i början av december.

Nu cirkulerar obekräftade uppgifter om att Merbanco gått ihop med ett konsortium av svenska finansiärer och lagt ett nytt bud. Uppgifterna finns på en sajt för Saabentusiaster, Saabsunited.