Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spyker lägger nytt bud på Saab

Spyker Cars har förnyat sitt bud på Saab Automobile, uppger den holländska sportbilstillverkaren i ett pressmeddelande.

"Vi har ansträngt oss för att lösa det som stod i vägen för ett köp och har bett GM och alla inblandade att tänka över erbjudandet", säger Spykers vd Victor Muller i pressmeddelandet på Spykers hemsida.

" Vi är säkra på att vårt nya bud kommer att ta bort dödläget som stod i vägen för en lösning i fredags, och det är fortfarande möjligt att avsluta affären innan 31 december, vilket var GM:s deadline från början" säger Muller som även uppger att man har bett GM och alla andra inblandade parter att överväga det här anbudet på allvar.

Maud Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund, som följt hela Saabkrisen och alla förhandlingar, är försiktig i sin kommentar.

Jag har inte sett detaljerna men ytterst det en sak för GM och Spyker att hantera.

Hägglund säger att han delvis förstår Spyker Cars.

Victor Muller är ju besviken. Han har satsat massor med pengar i förhandlingsarbetet. Det här är väl ett slags sista försök. GM sade i och för sig i fredags att om det under processen dök upp en intressent så skulle man titta på det, säger Hägglund.

Spyker Cars vill ha svar från GM före klockan 23 i morgon kväll.

Efter att vi gick ut med vårt meddelande i fredags om avveckling har vi fått några bud, eller förfrågningar är nog ett bättre ord. Det här är en sådan. Vi ska utvärdera det, för vi har sagt att vi även under avvecklingsprocessen ska öppna för sådana förfrågningar, säger Stefan Weinmann, talesman för GM i Europa.

Enligt Muller ska ett förslag med elva punkter ha lämnats till GM.

Spyker uppger att det nya budet innebär att lånen från Europiska investeringsbanken (EIB) inte behövs initialt. "Det nya budet eliminerar behovet av ett godkännande om lån från EIB före årets slut, till exempel, vilket tillåter affären att avslutas inom GM:s deadline", skriver Spyker.

Kommunalrådet Gert-Inge Andersson (S) har en tveksam attityd till Spyker Cars nya bud och verkar lite trött på spelet runt Saab.

Det är nästan på gränsen till tortyr av medborgarna och de anställda på Saab när det kommer sådana här besked fram och tillbaks.

Paul Åkerlund är ordförande i verkstadsklubben på Saab i Trollhättan.

Det låter ju jätteroligt och det är väl bara att hoppas att det kan bära. Det låter ju bra om man lyckas ta bort de eventuella problem som fanns. För det var oerhört nära att det blev en uppgörelse i fredags.

Anette Hellgren, ordförande i Unionen på Saab, säger:

De har ju suttit med i diskussionerna så de kanske vet mer hur GM tänker, som inte vi vet. Men visst sjutton är det positivt när någon är intresserad av oss. Det är ju så vi har känt hela tiden, att detta är för bra för att bra att läggas ned.