Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spyker fortsatt sugen på Saab

Annons

Holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars rycker fram i tätposition när General Motors nu är nära att bestämma sig för vem man ska slutförhandla med om att köpa Saab Automobile, uppger en källa till TT.

Enligt uppgift är den intressent som GM ska vara på gång att välja en aktör som har erfarenhet av biltillverkning, men i mindre skala. Det ska inte vara något nytt namn, utan ett företag som har omskrivits för sitt intresse.

Uppgifterna pekar mot att det är Spyker Cars som är GM:s favorit. Bolaget uppges diskutera att köpa Saab i sin helhet. I planerna ingår att driva en fullskalig bilproduktion med både design- och utveckling samt tillverkning i Sverige.

Efter att GM:s styrelse förra veckan gav Saab en tidsfrist till årsskiftet för att hitta en potentiell köpare gick Spyker Cars talesperson ut och bekräftade att man förde samtal med GM.

Det holländska bolaget har flera likheter med Koenigsegg Group, som överraskande hoppade av affären för drygt två veckor sedan.

Liksom Koenigsegg är det en liten förlusttyngd sportbilstillverkare. Spyker tillverkar runt 50 superlyxiga sportbilar per år. Under de senaste fem åren har det börsnoterade företaget gått back varje år. I fjol landade förlusten på 23,8 miljoner euro, motsvarande 250 miljoner kronor.

Bakom Spyker finns den ryska finansmannen Vladimir Antonov - som är storägare i en rysk och en litauisk bank. Dessutom finns det arabiska intressen via Mubadala, ett investeringsbolag från Abu Dhabi, som räddade bolaget undan konkurs för två år sedan.

Spyker Cars har i dag 135 anställda i sin anläggning i Zeewolde i Nederländerna. Men i november meddelade företaget att produktionen i slutet av året ska flyttas till underleverantören CPP i Coventry i Storbritannien av besparingsskäl.

Från Spyker Cars är man knapphändig med kommentarer. Mike Stainton, på pr-bolaget PFPR Communications, som sköter mediekontakter, varken bekräftar eller dementerar om Spyker gått in i djupare förhandlingar med GM. Men han vidhåller att Spyker fortfarande är intresserat av att köpa Saab Automobile.