Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spyker envisas med köp av Saab

Annons

Holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars ger sig inte. GM har fått ett nytt bud på Saab. Mottagandet var delvis positivt - men kommunalrådet Gert-Inge Andersson (S) i Trollhättan jämför osäkerheten med tortyr.

Det är nästan på gränsen till tortyr av medborgarna och de anställda på Saab när det kommer sådana här besked fram och tillbaka, säger han till TT.

Ett förslag med elva punkter har lämnats till GM. Där ska alla frågor som dök upp under den förberedande processen (due diligence) tas upp. Enligt Spyker ska budet undanröja alla hinder för en affär. Bland annat ska lånegodkännandet från Europeiska investeringsbanken (EIB) inte längre behövas i första steget. Därmed skulle problemet med GM:s slutpunkt för en affär, den 31 december, ha undanröjts. Spyker vill ha svar från GM senast klockan 23.00 på måndagen.

Enligt Stefan Weinmann, talesman för GM i Europa, ska förslaget övervägas.

Efter att vi gick ut med vårt meddelande i fredags om avveckling har vi fått några bud, eller förfrågningar är nog ett bättre ord. Det här är en sådan. Vi ska utvärdera det, för vi har sagt att vi även under avvecklingsprocessen ska öppna för sådana förfrågningar, säger han till TT.

Men Gert-Inge Andersson (S) är avvaktande.

Vi jobbar efter det som GM gick ut med i fredags. Vi kan inte hantera detta på annat sätt, vi har fått ett besked från GM att det ska vara en kontrollerad avveckling och det kör vi på nu.

Jöran Hägglund (C), näringsminister Maud Olofssons statssekreterare, är försiktig i sina kommentarer:

Jag har inte sett detaljerna (i det nya budet) men ytterst är det en sak för GM och Spyker att hantera.

Paul Åkerlund, ordförande i verkstadsklubben på Saab i Trollhättan, tycker däremot att det hela låter "jätteroligt". Han vill dock avvakta GM:s besked.

Men det låter ju bra om man lyckas ta bort de eventuella problem som fanns. För det var oerhört nära att det blev en uppgörelse i fredags.

Även Anette Hellgren, ordförande i Unionen på Saab, är positiv till Spykers envisa intresse.

Visst sjutton är det positivt när någon är intresserad av oss. Det är ju så vi har känt hela tiden, att detta är för bra för att läggas ned.