Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spyker ensam Saabspekulant

Holländska Spyker är den enda kvarvarande spekulanten på Saab, förklarade General Motors ordförande Ed Whitacre på tisdagen. Han tror att det är möjligt att genomföra försäljningen av Saab till Spyker före den tidsgräns vid årsskiftet som GM har satt upp.

Whitacre konstaterade också i ett rundabordssamtal med journalister i GM:s huvudkontor i Detroit att om försäljningen till Spyker stoppas är alternativet att Saab läggs ned.

Enligt Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet, pågår en noggrann finansiell genomgång av Spyker Cars för att undersöka om staten ska ge de nödvändiga lånegarantierna.

Arbetet är påbörjat, men långt i från avslutat kan man säga. Vi är medvetna om den tidtabell som gäller, så vi jobbar ju så aktivt som vi bara kan, säger Hägglund till TT.

TT: Hur ser du på möjligheterna att den här affären går i lås?

Jag har ju sagt en tid att jag är realistisk optimist, och det kan jag väl säga nu också. Det är klart att det är en jättetuff tidtabell, men vi kommer att göra de prövningar vi behöver göra för vi har ingen anledning att riskera skattebetalarnas pengar. Men det faktum att det finns en intressent och att det pågår förhandlingar är ju skäl till att vara just en realistisk optimist.

Var i förhandlingsprocessen Spyker och GM befinner sig vill Hägglund inte kommentera.

Det enda jag vet är att alla parter är medvetna om att det är sista december som är ett viktigt datum.

För Saabs tekniske chef, Mats Fägerhag, som också sitter i företagets ledningsgrupp, var det en nyhet att Spyker Cars är den ende kvarvarande spekulanten.

Om det är sant och stämmer så tycker jag att det är bra. Spyker Cars har ett väldigt bra upplägg och har visat en stor förståelse för Saabs affärsplan och värdet av Saabs varumärke, säger han till TT.

Gert-Inge Andersson (S), kommunalråd i Trollhättan och med Saabfabriken som en viktig del i sin kommun, ville på tisdagen inte fundera över vad det innebär att det nu bara tycks finnas en enda spekulant kvar på Saab.

Det viktigaste med en ny ägare är att han långsiktigt tänker satsa på fabriken i Trollhättan, säger Andersson till TT. Den bedömningen hoppas jag GM också gör och för fram i diskussionerna.