Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spyker bygger super-suv med Youngman

Annons

Saabs tidigare ägare Spyker har kommit överens med kinesiska Youngman om att bygga en ny exklusiv suv tillsammans.

Den nya bilen ska enligt Spyker baseras på Saabs Phoenix-plattform.

Parterna skrev under ett avtal i dag där det sägs att Youngman ska investera tio miljoner euro (cirka 86 miljoner kronor) i holländska Spyker. Dessutom ska det satsas 25 miljoner euro (cirka 215 miljoner kronor) i en ny, exklusiv så kallade super-suv. Man ska också utveckla en rad nya bilar baserade på de delar av Phoenix-plattformen som Youngman köpte 2011. Plattformen ägs annars av Nevs, Saabs nya ägare.

Den super-suv som Spyker och Youngman gemensamt ska producera blir inget för de fattiga. I avtalet diskuterar man ett pris till kund på en kvarts miljon amerikanska dollar, eller 1,65 miljoner kronor.

Modellen ska heta Spyker D8 Peking-to-Paris efter det lopp som körs för femte gången i maj nästa år. Första Peking-Paris kördes 1907.

Bilarna som Youngman och Spyker ska producera med hjälp av Saabs Phoenix-plattform blir ett projekt där det kinesiska bolaget har 80 procent av aktiekapitalet. Modellen ska heta Spyker Phoenix och vara mer exklusiv än vad Saabvarianterna skulle bli.

Om produktionen ska ske i Kina eller i Europa är inte klart. Youngman har inte tillgång till hela Phoenix-plattformen. Den ägs av Nevs som inte har något med Spyker-Youngman-avtalet att göra.

Samtidigt har en domstol i Michigan, USA, kallat till förhandling om tvisten kring Spykers krav på skadestånd från General Motors (GM) för skadorna firman åsamkades i och med Saab Automobiles konkurs 2011, skriver Spyker i ett pressmeddelande.

Förhandlingen är planerad till den 19 februari 2013.

Saab krävde i augusti tre miljarder dollar i skadestånd från GM, som i sin tur har svarat med en inlaga där de begär att domstolen lägger ned målet.

Mer läsning

Annons