Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spurtkaoset i damklassen ger Vasaloppet en besk eftersmak

John Kristian Dahl fixade karriärens andra seger i Vasaloppet.
Britta Johansson Norgren jagade sin första efter två raka andraplatser, men fick ingen ärlig chans i spurten när herråkarna stängde hennes väg.
Och tyvärr så gör spurtkaoset att Vasaloppet 2016 får en lite besk eftersmak i munnen.

Inför Vasaloppet var experterna eniga:

Det skulle bli norsk seger i herrklassen och på damsidan var Britta Johansson Norgren den givna favoriten.

Johansson Norgren som i stort sett krossat allt motstånd den här vintern och som värmde upp med att vinna Tjejvasan förra helgen.

Nu hade den sympatiska 32-åringen från Bälinge i Uppland sitt livs chans att ta karriärens första Vasaloppsseger efter andraplaster såväl 2014 som 2015. Och mer än halvvägs in i loppet såg det ut som Johansson Norgren skulle få sin efterlängtade triumf.

I Oxberg, med 28 kilometer kvar till mål, var hennes ledning 51 sekunder.

Men efterföljarna kom ikapp och på målrakan stod kampen om segern mellan Johansson Norgren och Katerina Smutna, österrikiskan som den svenska favoriten själv utmålat som sin tuffaste konkurrent.

Taktiken för Johansson Norgren, att ligga i rygg på Smutna så länge som möjligt för att sedan vika ut och spurta förbi henne sista 40–50 meterna, kom dock av sig.

Vägen stängdes av flertalet herråkare som, trots arrangörens anvisningar med skyltar och visselpipor, inte lämnade fritt spår för de damåkare som tampades om segern och så var dagen förstörd för Johansson Norgren.

Bittert förstås, och efter målgången hade hon svårt att dölja sin besvikelse.

Hon fick liksom ingen ärlig chans att kämpa om segern och Vasaloppets sportchef, Tommy Höglund, var också självkritisk.

"Vi hade en plan som misslyckades", sa han i DT:s och DD:s direktsändning på söndagseftermiddagen och bedyrade att man tog problemet på största allvar.

I Cykelvasan har den här problematiken, där herråkare hindrar de damåkare som spurtar om segern, funnits i flera år, och det finns inget givet svar på hur man ska få bukt med problemet.

Att låta tjejeliten starta en halvtimme eller en timme tidigare skulle kanske kunna fungera i Cykelvasan, men knappast i Vasaloppet, där en gemensam starttid kl 08.00 på morgonen är en del av loppets själ.

Nej, jag tror i stället på Vasaloppsorganisationen ska fortsätta med det man påbörjat, att jobba för fria spår för dameliten på upploppet. Men då måste de spåren märkas ut ännu tydligare och att även de herråkare som inte lyder uppmaningarna bötfälls eller rent av diskvalificeras.

Då går det kanske att komma till rätta med problemet.

I herrklassen blev det som väntat norsk seger, när John Kristian Dahl kunde vinna masspurten och se till att raden av segrare från Norge blev ännu längre.

Senast det blev en svensk seger i Vasaloppet var 2012 när Jörgen Brink fullbordade sin trippel.

Efter det har segrarna hetat Jörgen Aukland, John Kristian Dahl, Petter Eliassen och så John Kristian Dahl igen och i år var det norska åkare på de fyra första platserna.

I damklassen var det bara femman Astrid Öyre Slind av de norska åkarna som tog sig bland de 20 främsta.

Men en norsk dominans på damsidan kommer också att bli verklighet den dag det görs en likadan storsatsning på långlopp som det gjorts på herrsidan i vårt västra grannland.