Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprintfinaler utan svenskar i Canmore – sjuk Stina Nilsson trea i sprintvärldscupen

Det blev ingen svensk åkare i finalerna när den sista sprinttävlingen för säsongen avgjordes i Canmore under Ski Tour Canada.
Maiken Caspersen Falla och Federico Pellegrino – säsongens sprintmästare – avslutade stilenligt.

Charlotte Kalla och Jennie Öberg tog sig till semifinal, men där tog det roliga stopp. För Kallas del efter ett felskär i en uppförsbacke.

– Det blev inte som jag hoppats. Jag hade svårt att ta mig upp genom fältet, blev kanske lite ivrig också, sade Charlotte Kalla till SVT.

Norskt strul

Det strulade för fler åkare på en krävande bana med svårbemästrat underlag.

Ettan och tvåan i toursammandraget – Therese Johaug och Heidi Weng – föll båda i sina respektive kvartsfinaler. Men Norge har som bekant fler duktiga skidåkare och prispallen blev helröd ändå. Vann gjorde sprintdrottningen Maiken Caspersen Falla, före Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Ingvild Flugstad Östberg. Finlands Krista Pärmäkoski var fyra – 18 sekunder efter segrande Falla.

En förkylning stoppade Stina Nilsson från möjligheten att utmana om andraplatsen i sprintcupen. Svenskan blev slutlig trea efter Falla och Flugstad Östberg.

– Jag är inte dödssjuk, men inte heller nog frisk för att åka. Jag ville inte riskera någonting, sade Stina Nilsson.

– Tråkigt att inte kunna åka sista tävlingen, men jag är väldigt nöjd med säsongen ändå.

Ida Ingemarsdotter och Maria Rydqvist blev också krassliga och tvingades avbryta touren.

Northug lusåkte

Oskar Svensson och Teodor Peterson tog sig också till semifinal. De hamnade i samma heat och slutade fyra och femma.

I finalen var italienaren Federico Pellegrino starkast på upploppet – hans första seger i klassisk stil – och vann före Eirik Brandsdal, Norge, och fransmannen Maurice Manificat. Petter Northug hade bestämt sig för att spara krafterna inför onsdagens tuffa skiathlon och genomförde loppet i lustempo, nöjd med att vara i final. Northug har slutsegern i Ski Tour Canada i sikte.