Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprickor i motståndet mot al-Assad

Annons

Internationellt får nybildade Syriska oppositionsalliansen allt starkare stöd - senast från Storbritannien. Men hela oppositionen sluter inte upp bakom den.

Ett parti som kontrollerar stora delar av Syriens kurdiska region, Demokratiska unionspartiet (PYD), avvisar den nya alliansen, som liksom tidigare Syriens nationella råd (SNC) har ambitionen att representera den samlade oppositionen.

Ställningstagandet visar på djupa kvarstående sprickor mellan många av de väpnade grupper som bekämpar president Bashar al-Assads regim.

PYD-ledaren Saleh Muslim säger att han inte blev inbjuden till överläggningarna i Doha tidigare den här månaden, när alliansen bildades och anser att den går Turkiets och Qatars ärenden.

De gör samma misstag som Syriens nationella råd. De har en färg, en skriftlärd är härskaren. Över 60 procent av SNC var från Muslimska brödraskapet och de religiösa grupperna, och de har gjort samma misstag med den här alliansen, säger Muslim.

Kurderna utgör med sina tio procent av befolkningen Syriens största etniska minoritet. PYD har utökat sin makt i norra Syrien, när regeringsstyrkorna bekämpar upprorsmakare på annat håll. Vilken grupp som än kommer att kontrollera de kurdiska områdena längs gränsen till Turkiet, kommer även att kontrollera en ansenlig del av de syriska råoljereserverna.

Turkiet betraktar PYD som en gren av den militanta separatiströrelsen PKK och oroas över partiets växande inflytande.

Mer läsning

Annons