Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprickor i klimatmötet

Stora sprickor syns i klimatmötet i Köpenhamn, sedan tidigare enade länder börjat bråka.

Samtidigt meddelar många världsledare att de kommer till slutförhandlingarna. Senast i raden är Rysslands president Dmitrij Medvedev.

Öppet gräl utbröt efter tre dagars förhandlingar inom den tidigare enade u-landsgruppen, när den lilla önationen Tuvalu i Stilla havet gick till angrepp mot bland annat Kina, Indien och Brasilien.

Tuvalu fick stöd av flera länder som hör till de fattigaste och mest sårbara vid kommande klimatförändringar.

Tuvalus förslag var ett tillägg till det nuvarande Kyotoprotokollet som skulle innebära att snabbt växande jättar bland u-länderna skulle tvingas minska sina växthusgasutsläpp från och med 2013.

De fattiga länderna anser att den nuvarande utsläppsnivån är ohållbar och riskerar att utsätta dem för stora risker i en snar framtid.

Förslaget blockerades omedelbart av bland annat Kina, Saudiarabien och Indien.

Försök att reparera

Utspelet, som visade sprickan mellan rika och fattiga u-länder, fick Kinas premiärminister Wen Jiabao att reagera. På torsdagen ringde han till Indiens premiärminister Manmohan Singh och den brasilianske presidenten Lula da Silva för att reparera skadan.

"De tre ledarna uttryckte alla en vilja att förbättra koordinationen och samarbetet rörande klimatförändringarna", uppgav Kinas statliga nyhetsbyrå.

De hårda förhandlingarna intensifierades samtidigt inför den kommande slutrundan, när världens ledare anländer till Köpenhamn för de avgörande beslutet. Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade att han vill se ett europeiskt mål på 30 procents utsläppsminskning av växthusgaser "så snart som möjligt".

Rysslands president Medvedev meddelade samtidigt att han anländer 17 december. Tidigare har USA:s president Barack Obama sagt att han kommer till konferensen den följande och sista dagen av förhandlingar.

Privat satsning

På torsdagen kom ett oväntat utspel från näringslivet. Finansmannen George Soros erbjöd en fond på 100 miljarder dollar för att hjälpa fattiga länder att minska utsläppen.

Fonden på 100 miljarder dollar kan vara skillnaden mellan att konferensen blir ett fiasko eller en succé, sade Soros.

FN har beräknat att tre fjärdedelar av de ekonomiska insatserna för att bekämpa klimathotet måste komma från näringslivet. Men representanter från den privata sektorn har varit tveksamma till mötet.