Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprängdåd mot SD-politiker

Annons

En SD-politiker utsattes för ett sprängattentat i sin bostad i Arlöv i går.

Expressen har tidigare rapporterat om hur mannen anonymt uppmanat svenskar att ta till våld på sajten Avpixlat.

Mannen var hemma med sin fru och barn när någon slängde in en sprängladdning genom brevinkastet, uppger Expressen. Ingen skadades men familjen blev skärrad och har förts i säkerhet av polisen.

Vi har fått information om sprängdådet från partiets säkerhetschef, som bedömer att den enda rimliga hotbild som kan finnas mot denna personen har att göra med skriverierna i Expressen. Man ser inga andra hotbilder, säger Martin Kinnunen som är pressansvarig för Sverigedemokraterna.

Expressen har tidigare rapporterat om hur SD-politikern anonymt på sajten Avpixlat uppmanat svenskar att ta till våld.

Han ska bland annat ha skrivit att "Det är bättre att beväpna oss etniska svenskar. Helst med Glock 17 för oss herrar och Glock 19 för damerna. Så vi kan skydda oss mot berikarna."

Författare Anna-Lena Lodenius, som studerar extremhögern, säger att Expressens publiceringar av personer som skriver hatiska och rasistiska inlägg har lett till en ökad hotbild för de omnämnda personerna.

Det är ganska självklart. Politiker är över huvud taget väldigt utsatta, och Sverigedemokrater är särskilt utsatta eftersom de har åsikter som uppfattas som kontroversiella av många. Uttalandena på sajterna är förfärliga, men ingen ska behöva råka ut för detta, säger Anna-Lena Lodenius.

I sin granskning samarbetade Expressen med Researchgruppen, ett nätverk där flera personer har koppling till den vänsterorienterade autonoma rörelsen.

Det är väl bra att saker som de här kommer fram, men med tanke på att de tog hjälp av en vänsterextrem organisation i kartläggningen, som nu har lett fram till det här attentatet, så kan man väl säga att cirkeln är sluten, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

TT: Hur menar du?

Expressen samarbetar öppet med en vänsterextrem organisation och förmodligen är det en vänsterextrem organisation som utfört attentatet, säger Söder.

Anna-Lena Lodenius betonar dock att sprängladdningen i Arlöv inte behöver ha en politisk avsändare.

Vi ska inte vara helt säkra på att det är extremvänstern som ligger bakom, det kan också vara människor som inte har en politisk avsikt och som har reagerat på tidningsuppgifterna. Ibland finns det mer irrationella skäl till varför människor angrips. Men om någon har en politisk avsikt att göra ner Sverigedemokraterna så tror jag tvärtom att det snarare väcker sympatier och i förlängningen röster.

I ett blogginlägg understryker Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson att politiskt våld aldrig kan accepteras.

"Det finns inget försvar för att bemöta en politiker som önskar inbördeskrig med en bomb i bostaden. Våld mot SD-politiker rättfärdigas ibland med att deras åsikter är hemska, men den som motiverar sig så saknar respekt för grundläggande demokratiska värderingar", skriver Thomas Mattsson.

Han har ingen förståelse för Björn Söders kritik mot Expressens granskning och att den bidragit till attacken mot SD-politikern.

"Här är det viktigt att påminna om att det inte var Expressens journalister som på nätet manade till inbördeskrig eller skrev att flyktingbarn borde dö, försvarade Anders Behring Breivik och ifrågasatte om inte Adolf Hitler hade rätt. Det var faktiskt politiker som näthatade. Och det är förstås Expressens uppdrag att granska och synliggöra hur politiker opinionsbildar främlingsfientligt.", skriver Thomas Mattsson i ett mejl till TT.

Polisen rubricerar sprängattentatet som allmänfarlig ödeläggelse och försök till grov misshandel.

Justitiekanslern (JK) har beslutat att inte utreda om Expressen bröt mot lagen i sin granskning av kommentatorerna på Avpixlat, skriver tidningen Dagen Medias nätupplaga.

Orsaken är att Avpixlat saknar utgivningsbevis och ansvarig utgivare och därför inte omfattas av tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen.

Expressen har även JK-anmälts för förtal i samma artikel. Men inte heller här inleder JK förundersökning, eftersom anmälan gjorts av annan person än den som pekas ut i artikeln.

Mer läsning

Annons