Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Språkträning håller hjärnan frisk"

När man får afasi är det viktigt med språkträning. Örnsköldsviks Afasiförening ordnar träffar varje vecka där både drabbade och anhöriga får träna.

Örnsköldsviks Afasiförening bildades 1985. Initiativtagare var Brita Sandin. Hon hade själv en mamma med demens som hade afasiliknande symptom. Hon greps av tanken att själv drabbas och ville göra något i förväg. Hon hade sett hur isolerad man kunde bli av att inte kunna kommunicera och insåg att det måste finnas många drabbade av afasi i kommunen som behövde stöttning.

Hon kallade till ett möte och 67 personer dök upp, Kerstin och Allan Salomonsson var två av dem. Föreningen har betytt mycket för dem.

– Man får nya vänner, säger Kerstin Salomonsson.

– Det är inte bara de med afasi som blir instängda, även anhöriga blir inlåsta och fångar hemma, säger Brita Sandin.

Föreningen har blivit ett sätt för drabbade att ta sig ut och de ordnar många aktiviteter. Varje måndag är det till exempel språkträning. Där delar de upp sig i grupper efter språkskada. De läser lättlästa böcker, men tar också hjälp av datorer och läsplattor.

– Språkträning är viktigt och det håller hjärnan frisk. Slutar du sjunker du bara djupare, säger Brita Sandin.

– Tanken med våra språkgrupper är inte att nå guld och komma i mål. Tanken är att behålla nivån.

Brita Sandin förklarar hur det kan vara för en människa med afasi som får frågan om de vill ha kaffe eller te. Först bearbetar personen frågan och när svaret kaffe utkristalliserar sig i huvudet klarar de inte av att svara innan följdfrågan kommer: Vill du ha kaffe? En ny fråga att bearbeta. Personen ska precis till att nicka, men då har redan nästa fråga kommit: Eller te? Och nickningen kommer till te-frågan och personen serveras te i stället för kaffe. Kanske är personen medgörlig och accepterar fel dryck, eller så kastas koppen frustrerat ner i golvet.

Så hur ska man kommunicera med personer som har afasi?

– Med tid, säger Brita Sandin.