Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Språkrör nöjda med grönt valmanifest

Annons

Bra och ekonomiskt ansvarsfullt, säger Miljöpartiets språkrör om det nya valmanifestet. MP-kongressen skrev in 35-timmarsvecka och amnesti för papperslösa i manifestet.

Den till synes största ändringen var att kongressen skrev in att partiet vill sänka normalarbetstiden till 35 timmar i veckan. I partistyrelsens förslag talades det bara om att MP vill sänka arbetstiden.

I debatten inför beslutet om manifestet varnade partistyrelseledamoten Gunvor G Ericson för att skriva in 35 timmar i manifestet och tillade att det skulle kosta mycket och rasera grunden för andra välfärdssatsningar.

Men enligt Peter Eriksson och Maria Wetterstrand var det inte alls någon förlust för partiledningen.

Det är precis det som vi föreslagit och man kan fråga sig varför vi inte skrev in det från början, säger Wetterstrand.

Hon påpekar att manifestet också säger att partiet som ett första steg vill införa ett stöd som ger småbarnsföräldrar möjlighet att tillfälligt gå ner i arbetstid.

Ett skäl till att partistyrelsen inte hade med något om timmar är, enligt Wetterstrand, att det hade kunnat vara otydligt utifrån partiets långsiktiga mål som är 30 timmars arbetsvecka.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin fick stående ovationer när hon och det tredje benet i det rödgröna regeringsalternativet, V-ledaren Lars Ohly, besökte MP-kongressen.

När jag ser på vår kongress, er och Vänsterpartiets ser jag framtidshopp, framtidstro och vilja. Och att våga säga vad man vill före valet, sade Sahlin.

Det återstår 125 dagar att ge järnet för ett regeringsskifte den 19 september, sade Sahlin och tillade som en förutsättning:

Aldrig skulle vi tre släppa in Sverigedemokraterna till politiskt inflytande.