Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportfiskare till attack mot muddring

Nu ger sig även Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund in i debatten om Vattenfalls planerade rensning i Nämforsen i Näsåker. Förbundet är starkt emot idén och uppmanar länsstyrelsen att avvisa planerna.

Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström konstaterar att det kring Nämforsen finns ett bra bestånd av harr och att det i denna del av älven bedrivs ett uppskattat och mycket bra harrfiske. Även öring och flodkräfta förekommer.

"Flodkräftan är räddlistad och klassad som starkt hotad. Sverige har undertecknat Riokonventionen och har därmed förbundit sig till att skydda rödlistade arter som flodkräftan", poängterar Nyström i sin skrivelse till länsstyrelsen.

Nyström menar att rensningsprojektet går helt emot de av regering och riksdag fastslagna miljömålen, särskilt målen om levande sjöar och vattendrag. Dessutom hävdar han att projektet strider mot EU:s vattendirektiv.

"Det är väl belagt att grumling påverkar fisk och andra organismer som lever i vattnet på ett negativt sätt".


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68