Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wow – vilket toppmöte

ÖRNSKÖLDSVIK.
Sex ordinarie lirare ur spel. Inga lagkaptener tillgängliga - och match mot suveräna Färjestad.
Då bjuder Modo på säsongens höjdare i Kempehallen.
– Vi gjorde en bra match, sa vikarien Tommy Pettersson.
Vi kallar det för bragd.

Annons

Färjestad är landets bästa hockeylag. Gårdagskvällens strålande underhållning förändrar inte den utnämningen, snarare förstärker den och värmlänningarna behöver inte skämmas för poängförlusten.
Inte ett dugg.
Det var propagandahockey från första till sista minuten. Inget finlir efter instruktionsboken istället tuffa tag, offensiv ishockey där alla ville framåt, snygga mål och en spännande upplösning.
En slutkläm där hemmalaget drog det längsta strået - en drömmatch helt enkelt helt i publikens smak.
Och till och med i tränarnas:
Det är så här ishockey ska spelas. Jag hoppas verkligen att vi kan fortsätta att bjuda publiken på sådana här tillställningar, sa Modo-tränaren Jim Brithén och njöt av stunden.
Kollegan i Färjestad, Bengt-Åke Gustafsson, nickade.
I Pierre Hedins, Magnus Wernbloms och Mikael Wahlbergs frånvaro fick Stefan Öhman, Tommy Pettersson och Mikael Pettersson ikläda sig kaptensrollerna. Ett uppdrag som trion uppenbarligen tog på fullaste allvar. Den kedjan slog an tonen, kämpade och slet något oerhört och fick hemmalaget att utföra ett fantastiskt kvällsskift.
Vi måste jobba så här om vi ska ha en chans mot Färjestad. Det är inte så mycket att fundera på sa Tommy Pettersson och kliade sig i ett tidigt anlagt slutspelsskägg.
Första perioden var jättebra, den andra ännu bättre och den tredje bjöd på dramatik utöver det vanliga. Färjestad visade upp ett grymt effektivt power play och tog nästan hundraprocentigt vara på målchanserna.
Just spelet i power play har Modo fortfarande mycket att lära. Och en studieresa till Karlstad kan vi omedelbart rekommendera.
Men det här är ju inte kvällen då vi ska klaga. Istället hylla Modo för en fantastisk insats trots att laget är skadedrabbat och många får slita extra hårt.
Men juluppehållet har uppenbarligen utnyttjats på bästa sätt.
Ja, det känns bra och vi har ett härligt självförtroende, sa Stefan Öhman, tvåmålsskytt och en av de främsta hjältarna.
Modo bryter uppenbarligen Färjestad alla trender. Laget var först med att vinna i Löfbergs Lila Arena, laget är först med att göra fem mål på serieledarna och fram till i går hade Färjestad, den här vintern, aldrig förlorat en match på straffar.
Det stannar inte där. I går bröts Färjestads svit på tolv matcher utan förlust. Av nio möjliga poäng har Modo nu knipit fem av laget som av, i stort sett alla, utpekas som den nästa självklara guldklubben när SM-medaljerna så småningom ska fördelas.
I slutspel brukar gammal fakta spela mindre roll, men Stefan Öhman vill ändå tro att gårdagens kanonmatch har ett psykologiskt värde:
Absolut. När och om vi stöter på Färjestad i slutspelet känns det skönt att veta att vi visst kan slå dem om vi spelar så här.
Men i bäst av sju matcher? Det kan väl bli lite väl svettigt?
Ja, det är en annan femma. Men det tar vi då.
Visst. Nu gottar vi i oss av matchen som blev en höjdare trots att målkungarna, Peter Högardh och Jörgen Jönsson spelade statistroller. Vi njuter av att Tobias Lundström är tillbaka i gott slag, att Lars Jansson är strålande, Richard Lintner är årets värvning, att Per Hållberg funkar utmärkt och att Andreas Pihl smäller på i sarghörnen.
Miroslav Hlinka ägnar sig åt fega dumheter ibland, men det har vi överseende med efter en sådan här kväll.
Petterssons Tommy och Micke orkar hur mycket som helst och Mattias Weinhandl är osynlig, men gör ändå mål. det och mycket, mycket mer.
De tre kaptenerna och Anders Söderberg kan uppenbarligen slicka såren i lugn och ro. Åtminstone av gårdagskvällen att döma då nyutnämnde biskop Tony Guldbrandzén dessutom fanns på läktarplats.
Därför sprider vi i dag bara lovord kring Modo Hockey.
Halleluja.

Det var oerhört skönt att göra mål. Senaste det inträffade var mot Djurgården tidigt i höstas. Det var verkligen på tiden.
(Fredrik Warg njöt av att måltorkan är över)
Man ska väl aldrig vara nöjd när man förlorar, men det känns lättare att torska mot Modo som bjuder till spelar en sådan härlig offensiv ishockey. Det är värre när motståndarna bara ställer upp i mittzonen och väntar på oss.
(FBK-tränaren Bengt-Åke Gustafsson ville också bara hylla Modo.)
Det kändes snöpligt med 2-3 efter första perioden. Men vi kämpade oss tillbaka på ett fantastiskt sätt i slutet av andra. I tredje blev det ställningskrig.
(Jim Brithén sammanfattade)

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons