Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Working class heroes

De får sällan några rubriker, syns inte till i poängligor och det är bara i undantagsfall som landslagsledningen hör av sig.
Ändå är de lagets nyckelspelare, killarna som tränarna litar blint på och som gör sitt jobb match efter match, säsong efter säsong.

Annons

Slagskott & Tacklingar har satt ihop en lista på elitseriens mest underskattade spelare. Spelare som aldrig kan få tillräckligt med uppskattning, som alltid gör sitt jobb och är i sanning de riktiga hockeyhjältarna. Intressant är att de flesta på den här listan är oerhört klubblojala spelare.
Så här ser listan ut. Har du synpunkter, mejla då din lista till oss.

1. Tommy Pettersson/
Mikael Pettersson
E Solklara ettor och det går heller inte att sära på Piff och Puff. Två laglojala, skridskoskickliga och intensiva forwards. De klarar också alla typer av spelsystem. Ifjol Bäckmans defensivare system, i år Brithéns något offensivare. Tommy och Micke är också elitseriens bästa par i box play. De har en sådan fart att motståndarna ofta hamnar i tidsnöd. Tommy Pettersson är så underskattad att han glömdes bort i division I i onödigt många år.
3. Greger
Artursson
E 29-årig backveteran som är inne på sin elfte A-lagssäsong för Färjestad. Tre Kronorspelare i Baltika Cup innan jul, men kom med tack vare ett återbud. Artursson är en av FBK:s absolut bästa backar, men har ingen stjärnstatus. Duktig på skridskorna och har ett bra skott. Har avgjort en SM-final.

4. Peter
Berndtsson
E En av Slagskott & Tacklingars favoritcentrar. Berndtsson har gjort tio elitseriesäsonger för Frölunda, två med HV 71 och nu gör den snart 37-årige värmlänningen (född i Grums) sin 13:e säsong i elitserien. Berndtsson är inte rappast på rören, men smart och defensivt skicklig. En av elitseriens bästa tekare. Berndtsson gör ett stort jobb för Linköping.

5. Mikael
Magnusson
E DIF-Magnusson är en av elitseriens absolut hårdaste backar, men han spelar ingen smutsig ishockey. Stark och oöm och är alltid som bäst när det är slutspelsdags. Magnusson är i sanning en järnkamin. Har spelat 23 landskamper och har två SM-guld.

6. Clas
Eriksson
E Clas vem? Jo, FBK-Eriksson är ett aktat namn i elitserien men har bortsett från ett SM-slutspel våren -97 inte gjort sig känd som någon poängmaskin. Han är inne på sin tolfte säsong hos moderklubben och är en hårt arbetande forward i ett stjärnspäckat lag.

7. Jouni
Loponen
E Ett smart drag av HV 71 att locka tillbaka Loponen. Spelskicklig, defensivt stark back som spelade två år med HV 71 innan han stack hem till Finland och vann tre raka FM-guld med TPS Åbo. Är kanske den spelare som betytt mest för HV (tillsammans med målvakten Liv) den här säsongen.

8. Jan Öberg
E Ett självklart namn på den här listan. Doldis som gått den långa vägen men som med sin allroundkunnighet blivit ovärderlig i Modo. En spelartyp som Modo kommer att ha nytta av under många år framöver.

9. Mikael
Andersson
E Underskattad? Snarare överskattad, tänker du kanske. Men Mikael Andersson har trots sina många NHL-säsonger aldrig haft stjärnstatus, men alltid varit någon av en nyckelspelare i sina lag. En naturlig ledare, grovjobbare och han spelar alltid med stort hjärta för sitt Frölunda. Han har aldrig gjort och kommer aldrig att göra en massa poäng.

10. Roger Kyrö
E Har alltid spelat i skuggan av Janne Larsson, och glöms därför ofta bort. Men den här säsongen då han varit skadad mest hela tiden har det märkts hur ovärderlig han är. En mycket smart och åkskicklig tvåvägsspelare.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons