Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM kan börja!

HELSINGFORS. Nu börjar innebandy-VM.
Sverige är som väntat i final och semifinalen mot Tjeckien blev blev en enkel historia.
– Vi gav aldrig tjeckerna en chans att få oss dit de ville, sa förbundskaptenen Peter Kokocha efteråt.

Annons

A- och B-VM i Helsingfors samlar 24 nationer och det är långt ifrån någon hemlighet att guldet är en uppgörelse mellan tre nationer. Sverige är storfavoriter som i viss mån kan utmanas av Finland och Schweiz.
Därför blev gårdagens semifinal den lätta resan mot VM-finalen som många hade väntat sig. Tjeckien har utvecklats och blivit ett par snäpp bättre sedan tidigare mästerskap, besegrade Finland i gruppspelet och har ett par spelare som bryter mönster och gör det oväntade.
Men det räcker inte på långa vägar för att störa det svenska laget som är starkare än någonsin. Redan efter den första perioden var matchen i det närmaste avgjord och det blev aldrig någon dramatik.

ÖVERLÄGSNA SVENSKAR
Sverige var helt enkelt för bra för tjeckerna.
Dessutom har de världens bästa försvarsspel, sa den tjeckiske målskytten Radim Cepek och suckade tungt på den efterföljande presskonferensen.
En kvart in i andra perioden. Så länge tickade matchuret innan den svenske målvakten Mårten Blixt fick göra sitt första ingripande. Sveriges dominans var total och det jublades friskt i Hartwall Arena då tjeckerna lyckades reducera i den sista perioden.
Vi spelade väldigt bra och jag har inte mycket att klaga på. Men vi måste spela på topp om vi ska uppfylla målsättningen att vinna guld. Mötet med Finland blir en drömfinal, fortsatte förbundskaptenen Peter Kokocha.

SUCCÉKEDJAN
Martin Olofsson blidar en succékedja under VM-turneringen tillsammans med Pixbo-spelarna Anders Hellgård och Niklas Jihde. Den trion har gjort massor av poäng, men var relativt osynliga i semifinalen.
Martin svarade för en poäng mot Tjeckien då han spelade fram till Hellgårds 5-0-mål i inledningen av den tredje perioden. Semifinalen lyfte som sagt aldrig, mycket på grund av svenskarnas totala överlägsenhet.
Men i dag avgörs matchen som alla går och väntar på. Den riktiga holmgången och Martin Olofssons chans att bli världsmästare för fjärde gången.
Det skulle vara fantastiskt kul att få spela inför en fullsatt Hartwall Arena, säger Martin som enligt expertisen inte utvecklats negativt under sin första säsong i den schweiziska ligan.
Snarare tvärt om.
Han har ett psyke och en vinnarskalle som få är förunnat, säger Per Lindfors.
Att Olofsson blir Sveriges VM-hjälte ännu en gång är med andra ord ingen högoddsare.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons