Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinna är inte allt…

ÖRNSKÖLDSVIK. Det handlar om att vinna. Att bli etta.
Men att nå dit kan det räcka med att bli tvåa.
– En andraplats i elitserien är en bra morot. Ett långt slutspel med många hemmamatcher ger bra pengar till klubben, säger Mikael Wahlberg efter 3–2 mot AIK och en befäst andraplats i serien.

Annons

Seriesuveränen Färjestad är inget att göra åt, förrän möjligtvis i ett slutspel. Men en andraplats i serien med hemmaplansfördelar i kvartsfinal och semifinal är en bra morot och det är den som Modo nu jagar. En morot som behövs när det ibland inte är så det jättenkelt att gå ut och möta lag och spelare som är betydligt mer motiverade än de själva.
Som AIK.
Vi är inne i en period då vi möter många lag som slåss för sin existens i botten av tabellen. Det är väl inte så där jättenkelt, men samtidigt nyttigt då det blir lite slutspelskaraktär över de här matcherna, säger Wahlberg.
Modo har bra form och ett fantastiskt facit med poäng i 22 av de 25 senaste matcherna, men inledningen mot AIK i går var riktigt, riktigt bedrövlig. AIK ville, AIK kämpade, AIK var bättre i allt i den första perioden. Modoiterna däremot väntade på OS-uppehållet.
Men efter en förmodad tillrättavisning av tränaren Jim Brithén tog Modo tag i matchen och en godkänd andraperiod gjorde att laget vände 01-underläge till 32-ledning.

DIRIGENT
En av dem som verkligen tog tag i taktpinnen var Mikael Wahlberg.
Det gick lite lättare idag jämfört med de fyra senaste matcherna. Då har jag verkligen varit betongben, säger Walle och skrattar.
Passningsgeniet som efter jul också visat att han ibland kan peta in en puck gjorde sitt nionde mål för säsongen när han slog in en retur efter 14.37, ett mål som betydde 22.
Två minuter senare dundrade Janne Öberg in 32 i power play, ett mål som utan tvekan var matchens behållning. Pucken gick snabbt och som på ett snöre innan Öberg distinkt avslutade.
Sista perioden blev en enda lång transportsträcka och Modo hade fullständig kontroll fram till knappt två minuter återstod då domaren Lars-Johan Ryhed hittade en Modoutvisning.
AIK kämpade hårt men jag tycker vi vann rättvist till slut. Vi gjorde ingen större match, men avslutade bra, säger Wahlberg som med sin enorma blick för spelet och ibland för smarta passningar ställde till med massor av oreda i AIK:s zon. Ett AIK som Modo haft väldigt lätt för den här säsongen, och som man inte kommer att möta fler gånger den här våren.

INGEN VILA
Nu väntar två bortamatcher (HV 71 och Mif) innan det blir OS-uppehåll i tre veckor. Ett uppehåll som inte blir någon vila.
Nu ska vi träna riktigt hårt, få tillbaka skadade spelare och sedan behålla andraplatsen. Sedan är det dags för slutspel.
Men det här med att bli tvåa, är det så viktigt? I ett slutspel brukar det heta att allt kan hända, och alla börjar från noll.
Visst, men fler hemmamatcher ger mer pengar till klubben. Å andra sidan så har vi spelat lika bra på bortaplan och vi har spelat bra mot Färjestad, säger Wahlberg.
Så vilka vill du möta i ett slutspel?
Färjestad i final vore väl inte fel?

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons