Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har varit som djur i bur”

ÖRNSKÖLDSVIK. – Det känns utmärkt. Alla är friska och vi har kunnat träna bra.
Orden kommer från Modo-tränaren Jim Brithén som är sugen på elitseriespel.
– Vi har varit som djur i bur. Killarna längtar efter att det ska börja igen, säger han.

Annons

Att träna hårt är Modo-spelarna vana vid. Men att träna stenhårt mitt i säsongen hör inte till vanligheterna. En vecka funkar, men dröjer det längre innan den riktiga matchnerven infinner sig är det ganska många som uttrycker sitt missnöje.
Därför tycker jag att vårt upplägg fungerat på ett bra sätt. Först hade vi en vecka där killarna fick köra individuell träning på valfri ort. Därefter har vi kört mycket mängdträning och ökat på kvaliteten efter hand.
Resterande matcher i grundserien blir en jakt på tabellplaceringar för att få bästa tänkbara utgångsläge i SM-slutspelet. Jim Brithén tänker inte nämnvärt ändra matchningen av laget i jämförelse med tiden före OS-uppehållet.

SNACKAR INTE SLUTSPEL
Nej, man väl säga att vi haft en vinnande matchning så här långt. Visst ägnar vi oss åt utvecklingscoahning ibland, men vi har ju ändå, under hela säsongen prioriterat resultaten. Annars hade vi haft de resultat vi faktiskt har.
Modo-tränaren vill i dagsläget inte snacka ett ord om SM-slutspelet. Han anser att det återstår massor av viktiga uppgifter innan laget ska ta sig an den uppgiften.
Finns det ändå i bakhuvudet det där med att ni gärna vill knipa andraplatsen i tabellen?
Nej, det får andra prata om. Jag menar; de som inte lärde sig läxan av att vinna en grupp i OS, och vad det betyder för fortsättningen. Det spelar ju ingen roll att ha en sjunde avgörande match i en semifinal och final om man inte klarar sig dit. Därför känns det fullständigt meningslöst, men det är klart; vi har alltid en strävan att placera oss så högt som möjligt.
Har du bara fokus på resten av säsongen eller blickar du även framåt mot nästa?
Jo, det ingår i jobbet och som i alla andra arbeten måste man titta framåt. Som elitcoach måste man klara av bägge bitarna.
Har du lämnat en önskelista angående nästa säsongs Modo-trupp?
Nja, jag har ju önskemål och synpunkter om det mesta. Men jag behöver inte skicka någon skrivelse till Bengt Hedin, då skulle jag vara väldigt upprörd i så fall. Jag får frågor om vad jag tycker om spelare och annat, vad jag anser om hur truppen kan utvecklas och då säger jag vad jag tycker. I slutändan finns det alltid en styrelse som måste ta besluten. Det finns ekonomiska ramar som jag inte är insatt i och det handlar om att lita på varandra.
I tidningen Hockey skriver krönikören Charles Berglund att Modo är det lag som kan förstöra guldjakten för Färjestad. Vad säger du om det?
Sånt vill jag inte kommentera över huvud taget. Det blir fullständigt meningslösa spekulationer för det är inte säkert att vi alls kommer att mötas. Sånt får andra spekulera i det ingår inte i mitt arbete.
Du vill alltså ta en match i taget?
Ja, jag vet att det låter som klyscha, men nu är det närmaste matcherna vi har framför oss som gäller.

KLARAT DELMÅL
Jim Brithén gör liknelser med Tre Kronors fiasko-OS:
Att snacka om vilka Sverige ska möta i en semifinal innan man har slagit Vitryssland i kvarten borde lära alla som jobbar med det här att sånt där får media syssla med. Vi måste fokusera här och nu.
Men vilken är den uttalade målsättningen nu?
Snäppet bättre rakt igenom jämfört med förra säsongen. Bättre än fjärdeplatsen, fler gjorda mål än 133, färre insläppta än 139, mer än 79 poäng. Vi har klarat en del redan och det gäller att vinna mot varje motståndare sammanlagt.
Vad förväntar du dig mot Brynäs?
Att vi kan spela ännu mer ryggmärgshockey för det lär vi behöva framöver. Det är det jag har försökt basera träningen på så att vi är i fysisk topptrim och kan spela ett eget spel med mer ryggrad utan att behöva tänka så mycket. Att helt enkelt att tåla störningar.
Går det att blanda ryggmärgshockey med blixthockey?
Japp. Blixtarna ska sitta i ryggraden.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons