Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppsåkare är vinnare – men det sket sig för en

Alla är vinnare som kommer i mål i Vasaloppet. Enligt Aftonbladets sportchef Lasse Sandlin är det världens mest krävande idrottstävling och därmed värre än New York Marathon och London Marathon på andra respektive tredje plats.

Annons

Alla som fullföljer är vinnare på sitt sätt. Alla gör sitt eget lopp på de nio slitsamma milen mellan Sälen och Mora.
Även i år drogs jag med i det glada gänget från Husum utan att ha anmält mig eller gjort något annat för att komma med. Per-Anders Sjödin meddelade endast när bussen skulle gå och att vi var tio man i gänget.

Årets resa blev den behagligaste hittills i kanonfint vinterväder med fina spår. En sådan dag är det lätt för en skidentusiast att åka från morgon till kväll.
Den urstarke 101 kilo tunge Anders Wikberg var en av nybörjarna och fick starta med populasen i det tionde och sista ledet. Jag väntade att han skulle komma stakande förbi på starka armar men så blev inte fallet. Han var ändå nöjd med sin debut trots att alla skidor är byggda för halvvuxna med alltför mjuka spann i hans tycke.
Sensationsmannen i gänget är utan tvekan Östen Strömgren från Öden. Han började inte åka skidor förrän i 40-årsåldern och kom i söndags in på otroliga 5,16,49 vid 47 års ålder. Det gav placering 841 och innebär att han är garanterad plats i andra startled just efter eliten vid nästa års Vasalopp. Han satte förstås personligt rekord än en gång och hade mänskligt att döma varit landslagsman om han tränat rationellt som junior.
Kenneth Olsson, Kasa, har också ovanligt lätt för skidåkning. Förutom att han är förträfflig kock i gänget och tycker att vi äter alldeles för litet åker han otroligt bra. I år hade han endast tränat åtta mil på skidor men körde ändå in på 6,23,47.
Patrik Lundberg blev vittne till tävlingshets även runt placeringarna 4 600. En av konkurrenterna hade så bråttom att han helt enkelt sket på sig i stället för att stanna bredvid spåret.
Jag såg knölen där bak och hur det rann utför ena benet och fick byta spår på grund av lukten, berättade en smått chockad Patrik Lundberg efter målgång.
Robert Häggström var en stillsam debutant i gänget. Han hade kvalificerat sig till fjärde startled i förväg och körde in på fina 6,23,47 utan att göra någon affär av detta.
De allra flesta laddar dagen innan med att dricka Vitargo hur mycket som helst. En liter sägs motsvara en säck potatis i energimängd.
Problemet är att jag troligen blandat ihop Vitargo och Viagra den här gången, berättade järnhandlaren Hans Forslund.

Han kom i mål trots detta men hade i vanlig ordning skavsår i ljumskarna och kanske värre än vanligt den här gången på grund av sammanblandningen. Han var ändå den förste att fundera på nästa års Vasalopp strax efter den slitsamma målgången.
Hela 14 417 personer startade i årets Vasalopp vilket är rekord. Endast 638 bröt. Snabbast från Örnsköldsvik var vinnaren av Fabriksloppet Hägglundsåkaren Robert Johansson på 18:e plats med tiden 4,05,01 blott sex minuter efter vinnaren.
Sist kom en hjälte från Österrike som behövde drygt 12 timmar för de nio milen.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons