Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsettan Emma har nött sin teknik

/
  • Sollefteåfödda Härnösandscyklisten Emma Johansson slutade som världsetta när säsongen 2013 summerades. På tisdag drar säsongen 12014 i gång med etapplopp i Qatar.

Det är de små, små detaljerna som gör det.
Fråga bara Emma Johansson.
Cykelvärldens rankingetta på damsidan har ägnat stora delar av vinterträningen åt att finslipa några speciella moment som ska skärpa både teknik och taktik.
Och dessutom har hon lärt sig prata (!) med maken och tränaren Martin Vestby.

Annons

Emma Johanssons fjolårssäsong slog det mesta i den framgångsrika karriären. Den 30-åriga sollefteåtjejen rankades som etta i världen, tog VM-silver och slutade tvåa i världscupen.

Nu laddar cykelstjärnan om – med nya mål i sikte.

– VM och så hemmatävlingen i Vårgårda tillhör de race som jag absolut vill vinna, säger Emma Johansson, dagarna innan årsdebuten.

Säsongspremiären sker i skuggan av Sotji-OS, 4-7 februari i Tour of Qatar.

Ett etapplopp – där bland annat också Isabelle Söderberg och Emilia Fahlin finns med på startlinjen – och där Emma främst vill få ett kvitto på att försäsongsträningen fungerat enligt plan.

– Det blir riktigt skönt att äntligen komma i gång och få en riktig genomkörare. Annars är den banan egentligen lite för platt för att passa mig.

Men den rutin och erfarenhet som Emma och maken/tränaren/coachen Martin Vestby skaffat under en lång rad säsonger i världstoppen har duon nu kommit till stadiet där det finns möjlighet att slipa på detaljer för att höja nivån ytterligare något steg.

– Emma är tuff och vet att det inte finns några genvägar. Det måste till många, många timmars grundträning år efter år. Hon har steg för steg byggt upp en generell bas-styrka som gör att vi nu kan sätta upp delmål för varje träning och fokusera på specifika moment. Det motiverar henne ytterligare, säger Martin Vestby.

Mer detaljerad explosivitetsträning ska förbättra spurten, på rulltrampcykeln finslipas tramptekniken och den mentala förmågan att våga ta utmaningen mot alla cyklister som hänger på när spurten dras upp, trimmas om och om igen.

– Man måste prata med sig själv hela tiden. Bara ha fokus på det jag gör och inte lägga kraft på att andra åker med tills det bara är spurten kvar. Huvudet måste vara på plats för att man ska få ut maximalt av ett lopp, säger Emma Johansson.

Dessutom har äkta paret Johansson/Vestby fått hjälp av en mental tränare som tagit upp frågan kring hur Martin och Emma egentligen pratar med varandra (!).

– Jag tror man tar mycket för givet i alla relationer. Vi upplevde att det blev svårt i kommunikationen och jag tyckte jag hade svårt att riktigt nå fram till henne i vissa situationer, säger Martin Vestby.

– Vår mentale coach satte fingret på en del saker om hur vi pratar, att vi skulle vara mer tydliga och mer positiva. Det hjälpte oss en hel del och vi har inför den här säsongen också fått en del inspel från honom som vi absolut ska ta vara på.

Att svenskan – som i höstas förlängde sitt kontrakt med australiensiska laget Orica – rankades som världsetta på damsidan under fjolåret tar hon inte så allvarligt på.

– Emma kollar inte så mycket på hur hon ligger till på den typen av listor. Att vinna tävlingar betyder mer. Hon vill vinna allt hon ställer upp i. Och ju mer man vinner desto högre hamnar man i rankingen. Det ger sig själv lite, säger Martin Vestby.

Efter Qatar väntar ytterligare fyra tävlingar innan världscupen startar i Nederländerna i mitten av mars.

Andra höjdpunkter i tävlingsprogrammet för Emma är Flandern Runt i början av april, nya brittiska damtouren i maj, Vårgårda Women´s World Cup i slutet av augusti – och så VM en månad senare i Spanien.

FAKTA/Världsranking 2013

1) Emma Johansson, Sverige

2) Marianne Vos, Nederländerna

3) Eleonora van Dijk, Nederländerna

4) Giorgia Bronzini, Italien

5) Anna van der Breggen, Nederländerna

Mer läsning

Annons