Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till himmelriket

KARLSTAD. Löfbergs Lila Arena är som en dröm för hockeysugna.
Pangbygget där byggherren utförde ett rekordjobb och där Modo Hockey ska utföra det omöjliga.
Välkommen till himmelriket.

Annons

Det är vår, nästan försommar i luften och i Karlstad råder guldfeber. Det är här Modo ska göra det få tror på vinna en av två matcher och tvinga fram en fjärde SM-final hemma i Örnsköldsvik och i Kempehallen på måndag.
Jämför vi SM-finalisternas hemmahallar är det skilda världar. Löfbergs Lila Arena är mäktig och storslagen och med massor av imponerande detaljer. Kempehallen en gedigen ishall som med ganska knappa medel kan skryta över en gemytlig och traditionell atmosfär.
Men skillnaden är påtaglig. Färjestads imponerande anläggning andas framtid.
Ja, det är framtidens hockeyarena. Så har vi åtminstone marknadsfört den, säger arenachefen Lennart Åhs och ser mer än nöjd ut.

PLANERING I RASANDE TAKT
Enligt många är arenan ett världsrekord i hallbygge. Inte för storleken, inte för lyxen eller komforten men för tiden och förutsättningarna. Skanska har enligt uppgifter gjort ett enastående arbete och på extremt kort tid utfört bygget enligt klubbens, arkitektens och alla övriga inbladades riktlinjer.
Detaljplaneringen gick i rasande takt ändå blev slutresultatet lyckat.
Uppdraget var komplicerat och inledningsvis fick jag känslan av att det här var ett vansinnesprojekt. Vi skulle bygga en ny arena utanpå den gamla där verksamheten långa stunder fortskred. Det blev inte bättre av att Färjestad nådde SM-final även förra våren, även om vi självklart gladde oss över de sportsliga framgångarna, säger arkitekten Ulf Bergfjord.
Och byggherrens produktionschef fyller i:
Förhållandet innebar ett enormt arbete med arbetarskydd och vi är nöjda över att det aldrig inträffade några incidenter av allvarlig art. Ulf och jag har haft ett nära samarbete under den här tiden och det känns nästan som vi har varit gifta med varandra, säger Sten Eriksson och skrattar.

IDEELLA KRAFTER
Duon är enig:
Vi kan nog påstå att det är lite av ett världsrekord i hallbygge,
säger Ulf.
Organisationen
kring arenan och i idrottsföreningen
Färjestads BK är nästan lika imponerande som själva bygget.
All verksamhet i hallen bedrivs av klubben och vid sidan av de cirka 70 årsanställda finns det mer än dubbelt så många som arbetar på ideell basis.
Ändå får vi intryck som skvallrar om klass och en professionell verksamhet.
Redan i projektstadiet var vi tydliga med vad vi ville. Det räcker inte med en ny och fin arena, vi var överens om att lägga ner energi på att öka servicenivån i olika former, säger arenachefen Lennart Åhs och fortsätter:
Omtanken om publiken är oerhört viktig i det här sammanhanget. Dessutom är behovet av mat och dryck, i anslutning till en hockeymatch, närmast omättligt.

IDROTTSFEST PÅGÅR
Samtliga funktionärer uppträder i kostym eller motsvarande. Från biljettrivare till sportchef och helhetsintrycket är att en stor idrottsfest pågår. Mat, dryck och upplevelse tycks vara ledord i verksamheten.
Men Färjestad har trots utvecklingen värnat om klubbens kärna och inte glömt bort den genuina hockeypubliken.
Sponsorer och övriga samarbetspartners får fri tillgång till egna loger och det är inte ovanligt att sådan verksamhet pågår matchfria dagar.
I Löfbergs Lila Arena finns även utrymme för den mångårige och genuine supportern.
Ståplatsläktarna rymmer cirka 1 200 åskådare och för den hängivne har klubben dukat med ett speciellt erbjudande. 1 500 kronor för samtliga hemmamatcher, slutspelet inräknat, och dessutom en matchtröja på köpet.
Jag har räknat ut att det blir 28 kronor per match, säger Färjestads leende klubbdirektör, Lars Glennert.

MODOS OMÖJLIGA UPPDRAG
I Modo är läget betydligt mer ansträngt och i kväll och på lördag har Jim Brithén och hans killar ett närmast omöjligt uppdrag.
Seriesuveräna Färjestad har dukat för extra fest och det är förberett för karneval och guldyra.
Stödet för hemmalaget kommer att bli enormt och allt talar för att SM-guldet hamnar i Karlstad redan på lördag.
Men osvuret är alltid bäst och när ett hockeylag känner en falsk trygghet kan det mycket väl komma ödesdigra misstag.
Sådana missar har inte skett kring projektet; Löfbergs Lila Arena. Men arkitekten Ulf Bergfjord och arenachefen Lennart Åhs visar ändå spår av självkritik:
Den som vill mingla i paus kan inte knalla runt ett varv på samma etage. Det är en miss, säger Ulf innan Lennart hakar på:
Toaletterna är många, men vi borde gjort fler. Upplevelsen stannar inombords, men maten och drycken måste ju ut så småningom.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons