Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlottade biljetter är beskattningsbar förmån

ÖRNSKÖLDSVIK. Företaget lottar ut ishockeybiljetter till de anställda.
Är det personalvård eller en förmån?
Beskattningsbar förmån, tycker skattemyndigheten, och nu är oron stor bland landets idrottsklubbar. I framtiden kan de förlora miljontals kronor i intäkter.

Annons

Distriktets största idrottsklubb, Modo Hockey, har till den här säsongen sålt 2 200 serie- eller VIP-kort. 65-70 procent av dessa är sålda till företag. Cirka hälften av dessa ingår i sponsorpaket, den andra hälften är ren försäljning.
I Luleå pågår en skattetvist där skattemyndigheten vill förmånsbeskatta ett företag med ett stort antal säsongsbiljetter till Luleå Hockeys matcher. Företaget menar dock att då biljetterna lottas ut till personalen handlar det om personalvård.
Nu har också Kvaerner Chemetics i Ö-vik fått bakläxa av Skattemyndigheten. Skattemyndigheten menar att VIP-korten inte uppfyller kraven för avdragsrätt för representationskostnader. Även här har företaget lottat ut biljetter till de anställda.
Vi kommer inte att överklaga. Om jag är förvånad? Nej, snart är allt beskattningsbart, säger Kjell Nordin, ekonomiansvarig hos Kvaerner.
Nordin säger också att företaget kommer att fortsätta som förut och att de är beredda att ta kostnaden. I det här fallet 20 000 kronor.
Skulle skattemyndighetens beslut råda blir det ett hårt slag mot hela idrotts-Sverige. Företagen kommer att se över inköpen och klubbarna kommer att förlora stora pengar.
Den här frågan rör inte specifikt ishockeyn, utan hela idrottsrörelsen, säger Hans Nyberg på Hockeyligan.
Hockeyligan har fått i uppdrag av elitserieklubbarna att se över frågan och Modos klubbdirektör Peter Blomqvist varken kan eller vill uttala sig. Men han säger att han inte fått klart för sig vad ett eventuellt beslut om förmånsbeskattning betyder.
Skulle ett beslut komma vet vi först nästa säsong vad konsekvenserna kommer att bli.
Risken är i alla fall stor att företagen kommer att köpa färre biljetter än tidigare och när flertalet biljetter ingår i sponsorpaket kommer också sponsringen med all säkerhet att minska.
Hans Nyberg menar att tvistefrågan är att vissa biljetter lottas ut på företagen och då menar idrottsklubbarna att det är en trivselförmån och inte en ersättning.

Skattemyndigheten är alltså av en annan uppfattning.
Skattemyndigheten i Luleå menar att grundprincipen vid förmånsbeskattning är att förmåner som innebär inbesparade privata levnadskostnader ska jämställas med lön.
Svensk idrott står inte och faller med med beslutet, men det kan bli ett stort ekonomiskt avbräck för klubbarna. Det är helt klart, säger Nyberg.

DOM KAN DRÖJA LÄNGE
Anders Källström, vd på AB Allehanda, menar att den här frågan faller tillbaka på personalen.
Har bedömningen gjorts att det är en förmån är det bara att respektera beslutet, men sedan kan man ha synpunkter på det.
Även vi lottar ut biljetter och vi kommer, när det blir aktuellt, att ställa frågan till personalen om de anser det vara värt att förmånsbeskattas. Vi kan ju inte tvinga på folk en förmån som de inte vill ha.
Företaget i Luleå, som först drabbades av förmånsbeskattning, ska nu fundera över om de ska överklaga till länsrätten och som sista instans kammarrätten. Det kan dröja upp till sex år innan domen faller.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons