Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan "Bubblan" lär ITF:erna försvinna

/
  • Den amerikanske tenniscoachen Dave Bandelin har rest runt i världen i 39 år och han uppskattar de förutsättningar som finns i Kramfors för tillfället.
  • Dave Bandelin har tagit med sig sexton unga adepter från sitt stall EuroElite upp till Kramfors för (den sista ?) ITF-turneringen i på grus både i tennistältet och utomhus.
  • Tisdagens andra omgång av ITF-turneringen innehöll 42 matcher, sex vardera på de sju planerna. Här är danske August Holmgren som fick respass av finske Aaro Pöllänen.
  • Hemmaspelaren Edna Spahic mötte en för bra litauiska i sin första match i ITF-turneringen på grus. Även hemmahoppet på killsidan Emil Pettersson försvann i andra omgången.

Kramfors är i dagarna återigen värd för en internationell juniorturnering.
– Men river de den här "bubblan" kommer knappast hälften av Sveriges ITF-tävlingar läggas hit längre. Det finns risk att de försvinner helt och läggs någon annanstans, klargör den välkände amerikanske coachen Dave Bandelin.

Annons

Ryktet om att tennistältet är på väg att monteras ned för gott, upprörde både spelare, ledare och föräldrar under tisdagen.

En av dem som ville göra sin röst hörd var Dorthe Karst, mamma till den danska tennisgymnasieeleven i Kramfors, Frederikke.

– Det kostar den danska staten 600 000 kronor per år att låta Frederikke studera här i Kramfors och vi valde det här alternativet mycket med hänsyn av de goda träningsmöjligheterna. Men försvinner tältet blir det ju mycket svårare att få bra träning under vinterhalvåret. Politikerna måste tänka om, säger hon.

Även den amerikanske coachen Dave Bandelin hade svårt att förstå att kommunen planerar att montera ned den duk som skapar förutsättningar till grusspel på fyra banor året om.

– Jag vet att man satsat på just en sådan här övertryckshall i Höllviken där man satsar hårt på tennis, berättar Dave som rest runt i 39 års tid som coach för unga tennistalanger.

Till den här ITF-veckan i Kramfors har Dave och hans assisterande coach Per-Erik Granath plockat med sig sexton talanger från sitt stall i EuroElite.

– Har man aldrig varit häruppe har man nog svårt att förstå varför lilla Kramfors i Norrland skall få arrangera hälften av alla junior-ITF:er som Sverige blivit tilldelade. Men nu är jag här för tredje gången och jag älskar allt här.

– Det är nära till allt, det finns tillräckligt många banor för att arrangera en huvudklass för 64 spelare – och tennisfolket och de på hotellet är ju otroligt tillmötesgående, berömmer den välrenommerade tenniscoachen.

Men han påpekar att utan the "Bubble", som han väljer att kalla den uppblåsta anläggningen, kan nog Kramfors glömma de här tävlingarna i framtiden.

– Det blir många fina intäkter som går förlorade för kommunen på sikt. Och försvinner ITF:erna är risken att Kramfors – ja, tennisen i Norrland i stort – försvinner från tenniskartan på sikt, säger han.

Mer läsning

Annons