Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag: utveckla unga i svensk skidsport - Mattias Hägglund

Örnsköldsvik. Mattias Hägglund är inte de stora ordens man.
1986 byggde han sin egen snowboard på EFS scouthus i Domsjö och har sedan dess i det tysta klättrat uppåt. Förra året var han assisterande tränare i det svenskas snowboardlandslaget och nu undervisar han på Vännäs snowboardgymnasium för att vaska fram nästa generations svenska stjärnåkare.

Annons

Jag kommer ihåg att den var blå med röd undersida och lite delad baktill.
Mattias Hägglund skrattar när han tänker tillbaka på sin första snowboard.
Han säger sedan att han nog aldrig kommer kommer förlåta sig själv för att han i ett svagt ögonblick slängde bort den för många år sedan. Redan 1986 började han och några kompisar med den då väldigt udda sporten snowboarding.
Vi var tio tappra entusiaster i Bjästabacken under några år innan sporten blev populär. Folk undrade väl vad vi höll på med men jag hörde aldrig något negativt, berättar Mattias.

INGEN SPORT FÖR SLYNGLAR
Nuförtiden är både Mattias och snowboardvärlden väldigt långt borta ifrån hemsnickrade brädor och undrande blickar. Mattias undervisar på snowboard gymnasiumet i Vännäs och sporten, som blivit OS gren, har formligen exploderat på bara några år.
Snacket om snowboard som ett tillhåll för slynglar och lättsinniga vil han inte kännas vid.
Om du gör en jämförelse mellan hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och snowboard gymnasiet i Vännäs skulle du nog se stora likheter i träningsmängd och metoder. Mattias har en vanlig lärartjänst i vännäs med inriktning på teknikträning.
Vi bryter ner elevernas sätt att åka då dom kommer hit och bygger sedan upp den igen efter deras egen personliga stil förklarar han. De röster som höjts om att den förut så bakåtlutade och bohemiska sporten blivit förstörd av alla pengar och seriositet tycker han är larv.
Vill man inte träna och satsa seriöst utan mer tycker om att åka på orörda fjäll så är det väl bara och göra det.

REN SPORT
Det var efter en domarkurs för många år sedan som Mattias karriär inom snowboardvärlden tog fart. På frågan om någon försökt muta honom skrattar han bara och säger att han alltid upplevt sporten som väldigt ren.
Under mina år inom Svensk snowboarding har jag aldrig sett några tecken på att ryktena om droger skulle haft någon grund.
Visst bygger en del av framgångsreceptet på att man skall ha en cool attityd och det är väl därför som folk börjat snacka.
Jag kan tänka mig att det förekommer en del internationellt men ska man ha någon chans i tävlingssammanhang måste man vara så fokuserad att alla former av droger är uteslutet.

VÄRLDSCUP I JAPAN
Efter domarkarriären och lite eget tävlande nappade Mattias på ett erbjudande om att bli assisterande tränare för landslaget.
I år arbetar Mattias bara sporadiskt med landslaget på grund av sin lärartjänst men skall bland annat följa med ner på världscupen i Japan. Under ett av skidförbundets möten i Frankrike fick han även ett intressant förslag från Koreas idrottsförbund. Riktigt vad det gällde vet jag inte, men nu då dom bjudit ner mig till fotbolls VM så måste man ju åka ner och informera sig, säger Mattias och skrattar.
I och med att snowboardsporten vuxit på ett så explosionsartat sätt så har det blivit rejält svårt att få en sponsor i dag.
Det stora pengarna stannar vid en dröm för alla utom dom allra bästa berättar Mattias. De som tjänar storkovan inom snowboard är dom som får vara med i videofilmer, tidningar och göra reklam.
Mattias tycker att snowboardsporten får väldigt lite uppmärksamhet i svensk media i förhållande till de framgångar den haft.
Vi dominerar världscupen just nu och blev etta, tvåa och fyra förra säsongen plus att vi blev valda till bästa snowboardnation.

LIDER MED DANIEL
Mattias känner Örnsköldsviks egen snowboardprofil Daniel Nordin som en kraftfull och enormt träningsvillig åkare.
Daniel är en kille som vissa kanske missuppfattar på grund av hans attityd men han är en trevlig och mycket seriös person rakt igenom.
Jag tycker det är väldigt synd att han skadade sig och blir borta från OS. Daniel har ändå en så pass stark sponsor i ryggen att jag inte tror det bli några problem för honom att ta sig tillbaka till toppen, säger Mattias Hägglund. GÖSTA WESTLING

SPORTEN

Mer läsning

Annons