Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag: utveckla unga i svensk skidsport - Jonas Lundkvist

ÖRNSKÖLDSVIK. Klubbtränare, distriktstränare och J-landslagstränare.
Jonas Lundkvist har inga problem att få tiden att gå.
– Egentligen borde jag nog trappa ner lite grann, säger Ö-viks alpina ledarprofil.

Annons

Någon nedtrappning är dock inte aktuell. Tvärtom. 30-åringen är inne på sitt redan händelserika idrottslivs mest späckade säsong och konstaterar i stället att dygnet har för få timmar.
Han gör det över en mugg rykande termoskaffe tillsammans med snus det viktigaste under en tuff dag i backen i Skulebergets Alpinas klubbstuga. Och det är just här vid Skulebacken som Jonas Lundkvist kommer att lägga de flesta av vinterns alla skidtimmar. Dels i rollen som tränare för sin moderklubb Lundkvist återvände härom året efter en längre sejour i Friska Viljor dels som viktig kugge i arrangemanget av SM för äldre juniorer. Att stå värd för det veckolånga mästerskapet är både en fjäder i hatten och en utmaning för en liten förening.

LÅNGA FÖRBEREDELSER
Ja, huga, säger Jonas Lundkvist. Att ordna ett SM är en helt annan grej för oss än för till exempel Åre. Vi har inte alls samma erfarenhet.
Men man är fast beslutna om att göra ett bra jobb. Tävlingarna avgörs inte förrän i mitten av mars, men det finns så mycket att fixa att Lundkvist började förberedelserna redan i somras.
Det ska byggas ett nytt starthus, det ska skaffas datorer, programvara, tidtagningsutrustning och skyddsnät. Den här dagen ska han renovera slalomkäppar och ordna virke till ombyggnationen av seketariatet.
Är man banchef och tekniskt ansvarig finns ingen detalj för liten för att lämnas åt slumpen.

SÄKERHETEN VIKTIG
Säkerheten är hemskt viktig. I synnerhet som farterna blir högre och skidorna allt mer extrema.
Rösten blir allvarlig. Det är bara två veckor sedan Jonas Lundkvist på nära håll upplevde den senaste stora alpina tragedin, där franska stjärnan Regine Cavagnoud avled i sviterna efter att under störtloppsträning ha krockat med tyske landslagstränaren Markus Anwander.
Det var jäkligt brant och bara is i backen. Och eftersom de franska och tyska landslagen inte använde samma kanal på radion hörde Cavagnoud aldrig att det hade begärts startstopp. Det var en sådan olycka som inte får hända men ändå gör det.
Svenskens närvaro i i österrikiska Pitztal för oss in på nästa sträng på hans alpina lyra.
Landslagstränarens.
Sedan i fjol ingår Lundkvist i ledningen för J-landslaget på herrsidan, och har under hösten redan varit på fyra läger. I går bar det av till Gällivare för höstens sista samling, innan landets främsta talanger återgår till sina respektive skidgymnasier.

IMPONERAD AV JUNIORERNA
En ära att bli tillfrågad. Det är fruktansvärt roligt, och fantastiskt att se hur fokuserade killarna är. Jämfört med vanliga juniorer har de en helt annan koll på vad de håller på med.
Jonas Lundkvist vet vad han talar om. Om åren i Skulebergets Alpina och FV har gett förankring i klubbvardagen och landslagsuppdragen inblick i livet på toppen har värvet som regiontränare gett erfarenhet av mellannivån.
Efter att 1995 ha gått igenom samtliga tränarutbildningar och året efter fått nyligen bortgångne FV-profilen Stig Olsson som mentor är han sedan i fjol huvudtränare för Ångermanland, Medelpad, Jämtland/Härjedalen och Hälsingland en av landets fem alpina regioner. Detta innebär bland annat att hålla tränarkurser, vara länk mellan klubbar och förbund samt ta ut regionens bästa ungdomarna killar och tjejer i åldrarna 14-16 år till spetsläger.
Ett skitroligt jobb, inte minst som det satsas mer än någonsin. Tidigare har vi åkt på två internationella tävlingar om året, men nu blir det fem, säger Lundkvist som själv ska följa sina 87:or till det VM som av tradition alltid hålls i trakten runt italienska Madonna di Campiglio.

HELTIDSJOBBET 35 MIL BORT
Mycket jobb, som synes. Och även om arbetet med SM sköts på projektbasis med hjälp av APR-pengar och därmed ger lite klirr i kassan funderar småbarnspappan på hur länge han kan viga all denna tid åt skidåkningen. Närmaste heltidsjobbet finns 35 mil bort på skidgymnasiet i Järpen och är därmed inget alternativ.
Därav snacket om nedtrappning.
Engagemanget måste gå att kombinera med ett civilt jobb, säger Jonas Lundkvist.
Men självklart kommer han att fortsätta inom skidåkningen. Något annat skulle passionen inte tillåta och med undantag för det dåliga geografiska läget pratar Lundkvist varmt om förutsättningarna i Docksta och Ö-vik.

BERÖMMER ÅSBACKEN
När vi väl får snö är ju Skulebacken den överlägset bästa storslalombacken i regionen och Åsbacken har ett otroligt bra slalomhang. Dessutom kan vi utnyttja dem när vi vill.
När kommer det att visa sig i resultatlistorna? Får Sandra Hälldal någon arvtagare?
Kanske inte i form av JVM-mästare, men vi har ett par talanger som borde kunna komma bland de 15 bästa i SM.

GUSTAF HÖÖK

Mer läsning

Annons