Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsboom i Áquiljor

BJÖRNA. Det blev ungdomarna som dominerade Áquiljors första islandshästtävling för året på Björnforsens ovalbana. Arrangörsklubben hade tolv startande ekipage. Av dessa var fyra ryttare förstagångstävlande ungdomar och endast en över 25.
– Nu ska jag träna hela sommaren till nästa tävling, berättade en nöjd Lisa Kämpeback efter söndagens finaler.

Annons

Lisa, som är elva år, gick till A-final i Lätt fyrgång. Där tävlade hon emot flertalet vuxna ryttare, men lyckades ändå komma på en femteplats av sju finalister.
Hennes häst Sindri är 23 år gammal, ändå är han en gröngöling på tävlingsbanan. Men det syntes inte, Lisa sken som en sol när hon enkelt manövrerade sin häst runt banan i skritt, trav, tölt och galopp.

HÖGSTA POÄNG FÖR SKRITTEN
Högsta poängen fick ekipaget för skritten. Domaren tyckte att den var värd 5,5 poäng och då log Lisa om möjligt ännu mera.
Inte helt oväntat så blev Emelie Edlund den av hemmaryttarna som lyckades bäst totalt. Emelie vann Lätt tölt med totalpoängen 5,75. Bäst utdelning fick de i bedömningsmomentet temposkillnader.
Trots segern så är ändå tölten lite av Hugurs svaghet. Men efter idogt och noggrant trimmande hela vintern så har det verkligen lossnat. Nu rör sig Hugur smidigare och rörligare med hela kroppen.
Grundgångarterna har han alltid varit säker på, men även dessa har utvecklats sedan förra säsongen. Det finns dock mer kvar att ge.
I fyrgång så tävlade Emelie i så kallad FIPO klass. Där ingår även ökad tölt förutom grundgångarterna.
Här var bedömningen väldigt jämn, i alla moment utan skritt fick duon 5,5. För skritten belönades de med en sexa. Totala poängsumman blev 5,60 och det räckte till en säker andraplats.
Storasyster Jenny Edlund och hennes Sölvi hamnade snäppet bakom med poängen 5,30.
Segrade gjorde den duktiga tävlingsryttarinnan Berit Edvardsson från Östersund. Berit tävlade Jafna, ett sto som hon hittade på Island när hon jobbade där. Jafna och Berit var i en klass för sig, även om de i töltklassen bara vann över tvåan från Hemavan, Liz Stenmark, med tio hundradelar.
Áquiljor har en medlem som heter Drifa Gestdottir. Drifa kommer från Island men bor hos Tommy och Inga-Lill Löfgren i Östnyland sedan nåt år tillbaka. Hon är 20 år gammal och kom hit för att utbilda sig inom hundsektorn. Tommy och Inga-Lill driver ett företag som bland annat utbildar ledarhundar, så de lär Drifa om hundar och hon hjälper dem med hästarna.

DRIFA FICK REVANSC H
I höstas tävlade Drifa för första gången. Då blev hon diskad för att pisken var för lång. En regel som hon inte ens trodde fanns. Men i helgen gick det desto bättre.
Drifa och Löfgrens häst Hersir, kom på en delad tredjeplats i töltklassen T1. I fyrgången blev det en röd rosett.
Jag var så nervös så att jag höll på att svimma. Jag har ju mest bara ridit omkring på fjället hemma på Island, inte tävlat så här, utbrast Drifa efter första dagens tävlade.
Lotta Lindström från hemmaklubben lyckades väldigt bra i Lätt fyrgång och Lätt tölt. Hon placerade sig med Faxi på en andraplats i båda klasserna.
En annan ryttarinna som måste nämnas är Louise Nordin från Bredbyn. Hon tävlade sin mammas häst Glodis, och det är inget lätt häst att rida. Louise som bara är elva år gammal gjorde en jättefin ritt i Lätt fyrgång. Även om Glodis blev lite taggad med fem andra hästar på banan så skötte sig ekipaget jättefint. De slutade på en femteplats i finalen.
Áquiljor har en verklig ungdomsboom på gång på tävlingsbanan. Till höstens stora tävling väntas ännu fler debutanter. PERNILLA NÄSLUND

SPORTEN

Mer läsning

Annons