Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas sluta?

Örnsköldsvik. Att det finns två lovande utförsåkare från dessa trakter som vill satsa är inte vanligt.
Men Björn Lewander och Daniel Moritz kan nu tvingas lägga av. Trots att duon kommit in på skidgymnasiet i Järpen.
Anledningen är att Ö-viks kommun inte är villig att bidra med kostnaden.

Annons

Jag har skickat in en överklagan till kommunen, säger Lars-Gunnar Moritz, pappa till Daniel.
Daniel tävlar för Skuleberget och Björn representerar Friska Viljor. Totalt kom 4 av 38 sökande in på Järpens regionala utbildning.
Jag förstår inte kommunens inställning. Man är villig att tjäna på andra kommuner som skickar hit elever till idrottsgymnasium, men kan inte skicka iväg två hårdsatsande ungdomar, säger Lars-Gunnar besviket och fortsätter:
Nu är vi totalt utelämnad och vi går i väntans tider. Vi hoppas att våra skäl i överklagan är tillräckliga för att de ska kunna gå i Järpen.

INGEN ANPASSAD SKOLGÅNG
Daniel och Björn har kommit så långt att de ska tävla på FIS-nivå, det vill säga mot utländskt motstånd. Som träningsförhållandena är på dessa breddgrader går det inte att utvecklas. Dessutom finns det inte någon anpassad skolgång.
Blir det inte Järpen är det bara att lägga av. Eller då flyttar vi till en kommun som är beredda att satsa på ungdomar som vill komma någonstans inom sin idrott. Men det ska väl inte gå så långt att kommunen tvingar en att flytta, frågar sig Lars-Gunnar Moritz.
Bengt Sörenstam på barn- och utbildningsförvaltningen i Ö-viks kommun jobbar med den här typen av frågor. Han kan förstå att Björn och Daniel är besvikna i dag.
Men det är en politisk fråga och inga pengar betalas ut till de som söker sig till regionala utbildningar med inrikting på idrott.
Verksamheten vid regionala idrottsgymnasier sanktioneras varken av regeringen, Skolverket eller Riksidrottsförbundet. Initiativet ligger främst på berörda kommuner i samarbete med lokala/regionala idrottsallianser/idrottsförbund.

INGET SAMARBETE
Någon ersättning för undervisning, specialidrott med mera finns inte reglerad i allmänna förordningar, men bör kunna regleras mellan berörda kommuner.
Men vi samarbetar inte med några kommuner när det handlar om regionala intag, säger Bengt Sörenstam.
På måndag har barn- och utbildningsförvaltningen möte och då ska bland annat fallet Björn och Daniel diskuteras. Nämnden sammanträder 14 maj.
Utförsåkning är Daniels liv och jag tycker att det är tråkigt om man bara slår undan fötterna på två grabbar som har ambitioner att nå långt inom sin sport, säger Lars-Gunnar Moritz.
Kostnaden för varje elev som går på Järpens regionala idrottsgymnasium är 100 000 kronor per läsår. 64 000 för skolutbildning och 34 000 för skidutbildning.
nnn
Här är de elever från Ö-vik som blivit antagna till riksidrottsgymnasium 2002-2003
Sollefteå längd: Emil Gyllroth, Hägglunds Skidor.
Örnsköldsvik backe: Jakob Grimholm, Friska Viljor.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons