Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Johan Olsson om att få Bragdguldet

Johan Olsson får bragdguldet för segern på VM-femmilen i Val di Fiemme, solokörningen som hade hela Sverige på nålar.
- Jag är otroligt stolt, säger Olsson till TT.

Annons

Det var bragdstämpel redan när Olsson stack i väg på egen hand och till slut lyckades hålla undan för att ta guld. Nu hyllas han även med Svenska Dagbladets bragdguld.

- Det är den största idrottsutmärkelsen man kan få i Sverige. Det är otroligt hedersamt och jag är otroligt stolt, säger Olsson i telefon från Östersund. - Jag har inte varit nervös och inte funderat så mycket på det.
Olsson berättar om sitt bragdlopp i Val di Fiemme, där han körde själv redan efter en mil, att han hade en kris efter halva loppet, ungefär vid 25 kilometer. Men det räckte till guld - och bragdguld.

Han berättade för SVT om sina tankar under bragdloppet:

- En del av dig säger "det här klarar du aldrig, du är för trött". Men en annan del säger "du klarar det". Jag fick försöka brotta ned de negativa tankarna.
Henrik Stenson ansågs som den främste utmanaren, efter att ha vunnit slutspelet i USA, tourfinalen i Europa och knappt slagit ett dåligt golfslag sedan i juli. Men nåt bragdguld blev det inte.

"Jag gratulerar Johan Olsson till utmärkelsen och hans fina prestation" skrev Stenson i ett sms till TT direkt efter offentliggörandet.

Att juryn i år fått nytillskott av Mats Sundin och Tomas Brolin - båda golfintresserade - talade till världtreans fördel, men det räckte inte ända fram.

- De var aktiva i juryarbetet och pratade en hel del, och jag kan säga så mycket som att Stenson var nära. Just sättet han tagit sig från källaren till taket är imponerande, men i år fanns det en bragd som var större, säger Bragdnämndens sekreterare Ola Billger.
SvD:s reporter Jonas Arnesen berättar för svd.se att golfspelaren blev besviken, men var mån om att inte framstå som en dålig förlorare.

Stenson sade också att han gjort sin bästa säsong någonsin, men att han hoppas kunna vinna bragdguldet ett annat år.

Thomas Wassberg, som i dag tog emot sitt bragdguld från 1980, är imponerad av Olssons VM-femmil:

- Det var en otrolig prestation när det var gemensam start. Det är många som provat utan att lyckas, säger han till SVT.
Bakgrund: Johan Olsson

Johan Olsson kommer ursprungligen från Skultuna utanför Västerås, men redan i unga år kom han till Östersund då föräldrarna flyttade tillbaka till Jämtland. Skidåkning blev ett tidigt intresse.

Johan Olsson fick något av ett genombrott i OS i Turin 2006, då han kom sexa på 15 kilometer klassiskt. Det dröjde till december 2008 innan han tog sin första världscupseger först som 28-åring, återigen var det 15 kilometer klassisk åkning och platsen var Davos. De sena framgångarna berodde delvis på att hans karriär, framför allt under de tidiga åren, kantades av skador och sjukdomar.

Hösten 2011 hade han till och med tankar på att avsluta sin karriär. I början av september skadade han sig i nacken under träning. En nerv låg i kläm, men strålningssmärtorna hölls i schack med intensiv rehabilitering. Och vid världscuppremiären i norska Sjusjöen i november 2011 tog han sensationellt hem segern på 15 kilometer fritt.

Mer läsning

Annons