Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre slåss om en plats

/
  • Valentina Lizana wallner, Modo, är en av tre av landslagets målvakter som håller världsklass. Tyvärr får hon inte ha hyllningen av Stefan Liv på hjälmen, det har IOK bestämt.

Att Kanada och USA har världens bästa damhockeylag är ingen hemlighet, men att Sverige har de bästa målvakterna kanske är en överraskning.

Men inte för Leif Boork.

– De håller absolut världsklass, de är bäst, säger den assisterande förbundskaptenen.

Annons

Men en av dessa tre kommer inte ens att få byta om mot Japan i premiären på söndag och just nu lutar det åt att det blir Brynäs Sara Grahn som vilar. Hon fick inte spela alls mot Schweiz i genrepet där Modos Valentina Lizana Wallner och Kim Martin (som gör sitt fjärde OS!) spelade halva matchen var.

Eller så vilade hon för större uppgifter.

– Det är bara att köra på. Vi har en fantastisk gemenskap och man kan inte tjura om man får stå åt sidan. I stället peppar och stöttar vi varandra, säger Sara Grahn och fortsätter:

– Men självklart vill vi alla spela.

Att få Leif Boork att säga vem som är förstemålvakt är helt omöjligt, mest beroende på att han inte har en aning.

– De är så bra, så jämna, så det är bara dagsformen som avgör. Det här är fantatsiska spelare som hela tiden tävlar mot varandra där ute på isen. Det går heller inte att säga att den eller den motståndaren passar just den målvakten.

– Det gäller att ha fingertoppskänsla för att kunna välja rätt, säger Leif Boork.

Valentina Lizana Wallner är inne på samma linje som kollegan och kompisen Sara Grahn och hon tycker att den hårda konkurrensen bara är en fördel.

– Du måste alltid vara på topp på träningarna, du får inte slarva och när vi är ute på isen är det bara tävling som gäller. Men vid sidan av är vi kompisar och vi har väldigt kul tillsammans.

Men vad händer om någon surar för att hon inte får spela?

– Man måste få vara grinig ett tag, men man är ett lag och drar åt samma håll. Det är bara att köra på, sedan är det upp till coacherna, säger Valentina.

– Vi krigar på tillsammans och vi har en otrolig gemenskap. Det är väl därför också det gått så bra, säger Sara Grahn.

För fyra år sedan var Valentina tredjemålvakt bakom Sara Grahn och Kim Martin och hon säger att Vancouver-spelen var en nyttig erfarenhet.

– Ja, OS är så mycket mer än hockey. Det är så stort, säger Valentina.

– Sotji är ett häftigt ställe att vara på och nu börjar vi hitta här i byn också, säger Sara.

I och med att Damkronorna bara blev sjua i fjolårets VM så är laget oseedat och man har en tuff väg att gå för att nå en på förhand tuff kvartsfinal. Sverige möter hemmanationen Ryssland, hårdsatsande Japan och ett Tyskland som fått stora pengar att förbereda sig med då herrlandslaget inte kvalade in till OS. De två bästa oseedade lagen tar sig vidare.

– Hockeyn har utvecklats enormt och det finns inga lätta matcher längre. Visst, USA och Kanada står i särklass, men bakom dem är det oerhört jämnt, säger Leif Boork.

Mer läsning

Annons