Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre från Färjestad, tre från Frölunda... och så två från HKH!

Annons
Tre från Färjestad, tre från Frölunda... och så två från HKH!

I dag samlas landets 34 mest talangfulla hockeyspelare födda 1986 i Vallentuna för ett landslagsläger.

Två av dessa kommer faktiskt från lilla Höga Kusten Hockey.

Fantastiskt, är ordet...När man ögnar igenom spelartruppen som Team 16-coacherna Anders Melinder, Tomas Thelin och Tomas Jonsson (jodå, det är backen med förflutet i Modo, NHL och i Leksand) ser man att två klubbar har fått med tre spelare vardera.

Modo Hockey, kanske?

Nej, faktum är att det för en gång skull inte finns någon Modoit alls med i en landslagstrupp.

De två klubbarna är dock mycket kända - Färjestad och Frölunda. Men går man igenom klubbarna som har två spelare med häpnar man som ångermanlänning.

För förutom Kramforsalliansens skicklige A-lagsback Tobias Viklund, och AIK Hockey Härnösands kloke center Jesper Andersson står det Höga Kusten Hockey efter två av namnen.

Dels centern Mattias Hellström och dels vänsterforwarden Tommy Enström.

Men hur är det möjligt att få fram två sådana talanger ute i lilla Nordingrå?

Den naturliga frågan ställde vi till Örjan Lundholm som agerat ledare i klubben sedan nybildandet 1981 - i år juniortränare:

- Just i det här fallet handlar det om en kombination av att de haft så nära till ishallen att de kunnat träna och lekt på skridskor sen barnsben, och att de dessutom alltid haft en seriös inställning till hockeyn. De har lattjat och tränat om vartannat i timmar...

För den lilla landsortsföreningen HKH är det förstås en stor sak att ha landslagsaktuella spelare. Även om man haft två spelare de senaste sex-sju åren som fått dragit på sig landslagströjan.

Dels Henrik Melinder född 1979 (spelade 8 J-landskamper under sin tid i Modo - numer i allsvenska Troja/Ljungby) samt Tommys två år äldre bror, Tobias, som redan spelat ett 20-tal J-landskamper och som säkert kommer att hinna med minst det dubbla antalet innan han blir senior.

O m HKH-grabbarna klarar nästa gallring, har alltså HKH haft fyra landslagskillar på fem år. Men Örjan Lundholm, tillika klubbens kanslist sedan en tid, tror inte att det behöver vara slut med det.

- Nej, faktiskt. Det finns gott om ambitiösa och talangfulla unga killar och tjejer härute, och det är ju fortfarande så att de som har nära till Kusthallen har ypperliga chanser att bli jätteduktiga.

Att HKH dessutom har en samling duktiga ungdomsledare gör förstås inte oddsen sämre för potentiella landslagsdrömmare.Fotnot: Lägret i Vallentuna kommer att innefatta fyra träningspass, tre internmatcher, samt tre teoripass. Ingen semestertripp, direkt...

Jens Näsman

jens.nasman@tidningen.to

Mer läsning

Annons