Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travtävlingar vid hamnen

Örnsköldsvik. På lördag körs det travtävlingar nere vid inre hamnen i Örnsköldsvik. Detta som ett led i Solängets 50-årsfirande.
Premiärtävlingarna på Solängets travbana avhölls exakt på dagen för 50 år sedan, alltså söndagen den 2 mars 1952.
Jubileumsdag på Solänget blir det senare under året. Men bemärkelsedagen firas alltså nere vid inre hamnen.

Annons

Den ursprungliga tanken var att köra på isen, men då detta inte låter sig göras kommer man att köra uppe på själva terminalen. Det kommer att tävlas med varmblod, kallblod och ponnytravare. Loppen avgörs över den superkorta distansen 140 meter och släpps iväg med startbilens hjälp. Under dagen anordnas också en del andra kringarrangemang, i mångt och mycket enligt gamla seder och bruk.

VINNER LÄTT!
Vi väljer att blicka framåt och kan redan nu utse tävlingarnas store publikfavorit. Niclas Westerholm är född 1991 och har visat stor talang inom ponnytravet. Sju segrar har det hittills blivit och han är favorit till slutsegern med egna ponnyn Mercedes. Unge Westerholm har att brås på, väldigt framåt och slagfärdig. På frågan om vem som vinner kommer svaret direkt och självklart;
Jag vinner lätt!
Han är rolig också, Lill-Bergharn. Han kör en ponny till, och på frågan om vem som skall köra den om båda går till final svarar han naturligtvis Ronny Kock Som knappast är många centimeter kortare än två meter och säkert rundar en hundring på vågen. Det vore förvisso en syn att se honom köra i ponnyloppet!
Niclas biologiske far heter Robert Bergh och är mycket framgångsrik travtränare på Bergsåker. Inte så kontigt alltså att Niclas kör i en identisk dress och att Bergh är den främsta idolen inom travet. Men pappa är Solängets nye tränare Peter Jaensson och det tillbringas en hel del tid på Solänget.
Trav är nog det roligaste jag vet. Jag har två egna ponnyhästar som jag tränar själv. Vi bor i Gene och jag trivs jättebra. Skolan går bra och jag spelar hockey med Svedjeholmen, berättar Niclas.

ZÄTA STORA IDOLEN
Just nu håller Niclas mest till i målet och det går riktigt bra. Inte lika mycket utvisad då. Favoritlaget heter Timrå Red Eagles och den stora idolen är Henrik Zetterberg. Senaste födelsedagen fick Niclas en signerad tröja av Zäta.
Det gick inte så bra för Sverige i OS men Zäta var i alla fall kung på isen, konstaterar Niclas med självklarhet.
Kommer det bli svårt att välja mellan hockeyn och travet i framtiden?
Egentligen håller jag på med hockey och trav för att ha roligt. Men om jag nån gång måste välja blir det nog hockeyn, det är mest pengar där, tror Niclas.
Mamma Kicki Westerholm är ansvarig för ponnytravverksamheten på Solänget. Hon ser lördagens arrangemang som en stor möjlighet att marknadsföra ponnytravet bland barn och ungdomar.
Vi har eget stall på Solänget med fem egna hästar. Det är olika många ungdomar som involveras i verksamheten men ganska dåligt intresse när det inte anordnas särskilda kurser. Förr var det vanligt att många träffades i stallarna på kvällstid men så är det inte längre, menar hon.
Även för Kicki handlar det alltså mest om hästar och trav. Förutom ponnytravansvaret är hon anställd av sambo Peter Jaensson i dennes tränarerörelse. Hon har kört ponnytrav men sedan aldrig tagit körlicens för stor häst.
Sonen Niclas kan bli ett PR-vapen i rekryteringen av ungdomar till travsporten.
Niclas är väldigt lik Robert, både till utseende och sätt. Niclas är tuff och framåt, och har redan varit avstängd en månad båda åren han kört lopp. Men han har stor talang och tog direkt tre raka segrar när han började köra. Nu har han blivit lite kung med egna hästskötare som tar hand om hästarna när han tävlar.
Det är ungdomarna som är travets framtid och jag önskar att vi kunde nå ut på ett bättre sätt. Lördagens arrangemang är ett utmärkt sätt och jag lovar att publiken kommer att gilla detta, säger hon.
Återstår att se om Lill-Bergharn håller ord och vinner med Mercedes. På lördag smäller det! B-O Månsson

SPORTEN

Mer läsning

Annons